• Посилання скопійовано

Як заповнити звіт про податкові пільги за 2018 рік правильно?

При звітуванні з податкових пільг за підсумками 2018 року слід користуватися Довідниками пільг №91/1 та 91/2 станом на 01.01.2019 року

Як заповнити звіт про податкові пільги за 2018 рік правильно?

Офіс великих платників податків ДФС нагадує, що форма Звіту про суми податкових пільг та Порядок заповнення затверджені постановою КМУ від 27.12.10 р. №1233.

Відповідно до п. 3 порядку №1233 Звіт про суми податкових пільг надається протягом 40 к. дн. після закінчення звітного періоду.

Оскільки 40-й день після закінчення 2018 року припадає на 9 лютого (суботу), то граничний термін подання звітності переноситься на найближчий робочій день, наступний за таким вихідним днем відповідно до п. 49.20 ПКУ. Таким чином, Звіт за 2018 рік треба надати не пізніше 11 лютого (понеділок).

Звертаємо увагу, що податкова пільга – це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов'язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності певних підстав.

Звіт повинні надавати до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації платники, які у звітному періоді користувалися пільгами з податків, передбаченими ПКУ.

Якщо платник протягом 2018 року не користувався пільгами, то Звіт подавати не треба. Але якщо платник користувався пільгами у якому-небудь звітному періоді 2018 року, тоді Звіт подається, оскільки він заповнюється наростаючим підсумком.

До речі, пільги з податків, по яких необхідно звітувати за підсумками звітного року, наведені у Довіднику пільг №91/1 та 91/2 станом на 01.01.2019, ознайомитись з якими можна на сайті ДФС або на порталі Дебету-Кредиту.

Звертаємо увагу, що подання уточнюючих Звітів не передбачено ні самою формою Звіту, ні Порядками 167 та 1233. Тож, оскільки  Звіт складається наростаючим підсумком з початку року, то платники мають виправляти допущені помилки в Звітах за наступні звітні періоди поточного року.

Загальні правила розрахунку суми пільги з податку на прибуток залежать від її виду. Якщо від оподаткування звільняється:

  • прибуток – то сума пільги визначається як 18% від  суми такої пільги;
  • виплачені доходи, отримані грошові кошти, товари, роботи, послуги – тоді сума пільги визначається як 18% від суми таких доходів/коштів/вартості майна.

Якщо пільга полягає у зменшенні суми самого податку, тоді сума пільги буде дорівнювати сумі такого зменшення.

Найбільш поширеною пільгою з податку на прибуток є податкові збитки минулих років.

Але пільгу по минулорічних збитках треба відобразити у Звіті тільки в тому випадку, якщо ці збитки зменшили прибуток звітного періоду (тобто який частково або повністю погасився минулорічними збитками).

А якщо об’єкт оподаткування податком на прибуток за наслідками 2018 року має від’ємне значення або дорівнює нулю без врахування минулорічних збитків, тоді видатки бюджету не виникають та сума пільги не розраховується.

Платники, які для визначення об’єкту оподаткування корегують фінансовий результат на різниці із розділу ІІІ ПКУ, можуть користуються наступними пільгами:

  • відповідно до пп. 141.2.4 ПКУ сума від’ємного значення загального фінансового результату від продажу та іншого відчуження цінних паперів зменшує загальний фінансовий результат від продажу та іншого відчуження цінних паперів в наступних звітних періодах;
  • тимчасова пільга, передбачена п. 33 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, згідно з яким, зокрема, не застосовується корегування з пп. 140.5.9 ПКУ відповідно до майна, переданого на потреби армії.

Також при дотриманні умов, встановлених п. 142.1 ПКУ, звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів та є їх повною власністю.

Розрахунок суми пільг з податку на додану вартість здійснюється згідно Порядку, затвердженому наказом ДПАУ від 29.03.11 р. №167.

Податкові пільги з ПДВ визначаються по операціях, які:

  • звільнені від оподаткування;
  • оподатковуються за ставками 0% та7%.

Здійснення операцій, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, не дає підставу для заповнення Звіту про суми податкових пільг.

Нагадуємо, що Звіт про суми податкових пільг є податковою декларацією (п. 46.1 ПКУ). Тому за його неподання (несвоєчасне подання) буде накладатися штраф, встановлений п. 120.1 ПКУ:

  • 170 грн – за перше порушення протягом звітного року;
  • 1 020 грн – за кожне повторне порушення протягом звітного року.

Також до посадових осіб підприємства може бути застосована адміністративна відповідальність згідно зі ст. 163-1 КУоАП:

– за перше порушення – у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн);

– за повторне порушення – у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170 до 225 грн).

***

Читайте також: З 1 січня – нові довідники податкових пільг

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»