• Посилання скопійовано

Хто має проходити обов'язковий аудит фінзвітності? - позиція АПУ

Якщо законодавством встановлено обов'язкове проведення аудиту фінзвітності, його треба провести

Хто має проходити обов'язковий аудит фінзвітності? - позиція АПУ

Аудиторської палати України навела своє роз'яснення щодо випадків обов’язкового аудиту та кола суб’єктів аудиторської діяльності, які здійснюють обов’язковий аудит. 

За ним головним критерієм для визначення кола суб’єктів господарювання, які підпадають під обов’язковий аудит, є обов’язок, покладений на них законодавством, оприлюднити або надати фінансову звітність (консолідовану фінансову звітність) користувачам фінзвітності разом з аудиторським звітом.  

Правові засади регулювання,  організації, ведення бухобліку та складання фінзвітності в Україні визначає Закон про бухоблік. Зокрема, за ст. 14 Закону встановлено опорядок оприлюднення річної фінзвітності (річної консолідованої фінзвітності) разом з аудиторським висновком:

 

Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів)

зобов’язані не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на  своїй  веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Публічні акціонерні товариства

Суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти  господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів

зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним  періодом,  оприлюднювати річну фінансову звітність  разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі).

Середні  підприємства

Інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств

зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).

 

Джерело: Аудиторська палата України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»