• Посилання скопійовано

Зробили помилку у звіті з ЄСВ щодо даних працівника: чи буде адмінштраф?

Якщо страхувальником самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум ЄСВ), адмінвідповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, не застосовується. Якщо ці помилки виявляє ДПС при перевірках, то штраф буде

Зробили помилку у звіті з ЄСВ щодо даних працівника: чи буде адмінштраф?

Податківці у підкатегорії 201.09 «ЗІР» підкреслили, що згідно з п. 4 розд. V Порядку №435 якщо в таблиці 5 додатка 4 до Порядку №435 страхувальник не зазначив будь-якої дії щодо застрахованої особи, які передбачені п. 8 розд. IV Порядку №435, він подає Звіт за попередній період, який містить: титульний аркуш (перелік таблиць Звіту) із зазначенням типу форми позначкою «додаткова» та таблицю 5 із зазначенням типу форми «додаткова», яка містить дані на цю застраховану особу. Звіт, із зазначенням типу форми «додаткова» не повинен містити таблиць 1 – 4 додатка 4 до Порядку №435.

Аналогічно подається таблиця 7 додатка 4 до Порядку №435.

 

Правила виправлення помилок по поданим Звітам з ЄСВ

Відповідно до п. 2 розд. V Порядку №435 у разі виявлення страхувальником або правонаступником у Звіті після закінчення звітного періоду помилки в реквізитах (крім сум), що стосується страхувальника або застрахованої особи, подаються скасовуючі документи.

Тобто страхувальник повинен сформувати та подати Звіт за попередній період, який містить: перелік таблиць Звіту, відповідну таблицю типу форми «скасовуюча» з відомостями, які були помилкові, на одну або декількох застрахованих осіб та відповідну таблицю із зазначенням типу форми «початкова» із зазначеними правильними відомостями на одну або декількох застрахованих осіб, при цьому таблиця 6 додатка 4 до Порядку №435 повинна містити дані по кожній застрахованій особі окремо.

Звіт, сформований для виправлення помилок за попередні звітні періоди, не повинен містити таблиць 1 – 4 додатка 4 до Порядку №435. При цьому внесення змін до сум нарахованої заробітної плати або доходу та у зв’язку з цим до нарахованих сум ЄСВ за звітний місяць при формуванні і поданні скасовуючих документів не допускається.

Якщо потрібно повністю скасувати відомості, зазначені в таблицях 5 та 7 додатка 4 до Порядку №435, подаються тільки скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу.

Частиною 1 ст. 26 Закону №2464 визначено, що посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність, зокрема, за подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Державний реєстр), інших відомостей, передбачених Законом №2464.

 

Чи будуть штрафи?

Отже, якщо страхувальником самостійно здійснюється коригування недостовірних відомостей (крім сум ЄСВ), що використовуються в Державному реєстрі, зокрема, в Реєстрі застрахованих осіб, адміністративна відповідальність, у тому числі за подання недостовірних відомостей, контролюючими органами не застосовуються.

Проте у разі виявлення, за результатами перевірки платника, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, або інших відомостей, передбачених Законом №2464, фінансові санкції та притягнення до адміністративної відповідальності мають право застосовувати як контролюючі органи, так і органи Пенсійного фонду України.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»