• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в рядку 09 «Ознака платника ЄВ» заголовної частини Розрахунку?

Порядок складання єдиної «зарплатної» звітності такий, що виправлення у її заголовній частині практично неможливі. Але в ній міститься так багато інформації, що багато роботодавців роблять помилки. Ці помилки не заважають подавати і приймати цю звітність. Тож, чи треба та як їх виправляти? Податківці кажуть, що варіант все ж таки є

Як виправити помилку в рядку 09 «Ознака платника ЄВ» заголовної частини Розрахунку?
Раніше на помилки у заголовній частині Звіту з ЄСВ або форми № 1ДФ (якщо не йшлося про обов'язкові реквізити) податківці казали, що виправити їх неможливо, втім, до штрафів такі помилки не призведуть. Але щойно ці звіти поєднали, чомусь ставлення до необов'язкових реквізитів нової податкової звітності стало іншим. Податківці вже не перший раз кажуть, що такі помилки треба виправляти. 
Ну, треба то треба. Але в Порядку № 4 не передбачено шляху для їх виправлення! Тож, якщо це так важливо, то чому б не було придумати форму звіту таку, щоб було зрозуміло, як ці помилки виправляти? І в Порядку складання теж треба було б прописати алгоритм такого виправлення. 
Але ні. Нормативно це питання не врегульовано, тож, роботодавцям доводиться звертатися до податківців за роз'ясненнями. А останнє роз'яснення таке (категорія 201.06.01, «ЗІР»).
У податківців запитали:  як провести коригування реквізитів рядка 09 «Ознака платника ЄВ» заголовної частини Розрахунку? 
І вони відповіли, що  наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).
Пунктом 1 розд. III Порядку визначено, що у рядку 09 «Ознака платника єдиного внеску» заголовної частини Розрахунку позначкою «Х» зазначається відповідна ознака платника податків:
  • 091 – роботодавець – якщо Розрахунок подається юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, що використовує працю найманих працівників;
  • 092 – бюджетна установа;
  • 093 – підприємство, організація всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю, зокрема, товариств УТОГ, УТОС;
  • 094 – підприємство, організація громадської організації осіб з інвалідністю.
Порядок проведення коригувань Розрахунку визначений розд. V Порядку.
Коригування поданого і прийнятого Розрахунків проводяться на підставі самостійно виявлених платником помилок, а також на підставі повідомлень про помилки, виявлені контролюючим органом (п. 1 розд. V Порядку).
Відповідно до п. 6 розд. V Порядку коригування показників Розрахунку для платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) проводиться таким чином:
  • для виключення одного помилкового рядка з попередньо поданої (прийнятої) інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у відповідній графі додатків указати «1» – на виключення рядка (абзац третій п. 6 розд. V Порядку);
  • для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у відповідній графі додатків указати «0» – на введення рядка (абзац четвертий п. 6 розд. V Порядку);
  • для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію відповідно до абзацу другого п. 6 розд. V Порядку та ввести правильну інформацію відповідно до абзацу третього п. 6 розд. V Порядку, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку відповідної графи указується «1» – рядок на виключення, а в другому – «0» – рядок на введення (абзац п’ятий п. 6 розд. V Порядку);
  • заповнення «Уточнюючого» Розрахунку при коригуванні сум єдиного внеску проводиться з використанням типів нарахувань 2 та 3, передбачених п. 1 розд. IV Порядку, при цьому положення зазначені в абзацах третьому, четвертому та п’ятому п. 6 розд. V Порядку для коригування сум єдиного внеску не застосовуються (абзац шостий п. 6 розд. V Порядку).
     Для проведення коригувань платнику податків необхідно сформувати та подати Розрахунок з типом «Звітний новий» або «Уточнюючий», який має містити обов’язкові реквізити, визначені в рядках 01 – 05 та у рядку 031 для платників єдиного внеску, а також інформацію про додатки, у яких буде проводитись коригування, та їх кількість, що визначені в рядку 06 цього Розрахунку. При цьому додатки, інформація щодо яких не коригується, у рядку 06 не вказуються та відповідно не подаються (п. 8 розд. V Порядку).
Враховуючи зазначене, коригуванню підлягають показники, що вказані у розділах I, II та ІІІ Розрахунку, тобто рядок 09 «Ознака платника єдиного внеску» заголовної частини Розрахунку можливо скоригувати лише у разі коригування помилки у розділах I або ІІ, ІІІ Розрахунку.
Під "скоригувати", очевидно, податківці мають на увазі зазначити правильне значення рядка 09. Оскільки іншого шляху коригування, крім навести правильну інформацію, в цьому випадку немає. При цьому, якщо не буде що виправляти у табличній частині звіту, то цю нечислову помилку не виправити жодним чином. 
Залишається лише розвести руками. Адже нам більше до вподоби був старий підхід податківців, які пропонували помилки в необов'язкових реквізитах не виправляти (максимум, що можна було зробити, це надати податківцям листа із поясненням, в чому була помилка, із проханням виправити її у них в базі).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»