• Посилання скопійовано

Звіт до ФСЗ осіб з інвалідністю (форма №10-ПОІ) – подаємо не пізніше 1 березня!

Як скласти Звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю за 2021 рік? Форма нова, але зміст не змінився. Тож нагадаємо правила складання звіту на прикладі

Звіт до ФСЗ осіб з інвалідністю (форма №10-ПОІ) – подаємо не пізніше 1 березня!

Відповідно до ст. 19 Закону №875 підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, реєструються у відповідних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням Звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Звіт подають не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним, відділенню Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю за своїм місцезнаходженням.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики наказом від 13.10.2021 р. №589 (зареєстрований в Мін'юсті 18.01.2022 р.) затвердило зміни до Наказу №591 щодо форми Звіту та Порядку його заповнення. Зокрема, така потреба виникла з метою приведення назви Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у відповідність до чинного законодавства.  Відповідні зміни  внесені й до форми №10-ПОІ (річна). При цьому зміст її не змінився.

Наказ №589 набрав чинності з 1 лютого 2022 року через офіційне опублікування в «Офіційному віснику» №9 від 01.02.2022 р. Тож саме оновлену форму роботодавцям треба використовувати для звітування за 2021 рік

Такі строки і форму звітування за 2021 рік зазначив сам ФСС осіб з інвалідністю. Ми про це повідомляли тут.

Увага! Звіти надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю або надсилаються рекомендованим листом на їхню адресу. Чинними законодавчими та нормативними актами не передбачено подання звіту за формою №10-ПОІ (річна) в електронному вигляді.

Отже, зі строками та з формою Звіту розібралися. Давайте перейдемо до його складання.

Алгоритм формування та подання цього звіту передбачає такі кроки:

  1. Реєстрація у фонді інвалідів (якщо підприємство не зареєстроване).
  2. Складання Звіту.
  3. У разі невиконання нормативу – сплата адміністративно-господарських санкцій.

 

КРОК 1. Реєстрація у Фонді інвалідів, для тих, хто звітує вперше

Як ми вже зазначили на початку статті, роботодавці, у яких кількість працівників за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації. Цього вимагає ст. 19 Закону №875. А Порядок реєстрації №70 навіть встановлює граничну дату – до 1 лютого, що настає за роком створення роботодавця з потрібною кількістю працвіників або збільшення кількості працівників (абз. третій п. 3).

Варто також згадати про лист Фонду від 25.09.2013 р. №1/6-296/09, у якому він роз’яснює: роботодавець зобов'язаний зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня по 1 лютого поточного року, якщо у попередньому році кількість основних працівників збільшилася до восьми і більше осіб.  Тобто останнім днем для реєстрації є 31 січня

На сьогодні це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою. Реєстрація провадиться безоплатно. 

Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Наказом №98;
  • виписку або витяг із ЄДР;
  • копію довідки про включення в Реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних підприємств, установ та організацій).

Увага! Форму заяви теж оновили – свіжа форма діє з 01.02.2022 р. Але скласти її буде нескладно: в ній підприємство зазначає інформацію щодо себе, а також наводить загальну кількість працівників, які в нього працюють, в тому числі, осіб з інвалідністю. 

Оновили з 01.02.2022 р. і форму довідки – і все через зміну назви осіб-інвалідів на осіб з інвалідністю (та відповідної зміни назви Фонду). 

Оригінали документів надають під час подання заяви. Якщо відбувається подача заяви поштою, копії документів слід завірити нотаріально.

Дата реєстрації у відділенні Фонду – це дата подання документів, у разі надсилання поштою – дата на поштовому штемпелі.

Проте: 

  1. за несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не факт, що у вас приймуть Звіт;
  2. хоча часто відділення Фонду йдуть на зустріч. Якщо роботодавець не зареєстрований у відповідному відділенні Фонду, але надає Звіт, то він може перед подачею звіту (до 1 березня) зареєструватися. Тобто, хоча порядок вимагає іншого, на практиці, за згодою Фонду, можна зробити це одночасно

 

КРОК 2. Формування Звіту №10-ПОІ

На початку про те, що подається разом зі Звітом.

Роботодавці, які мають відокремлені підрозділи, що належать до числа роботодавців, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, чи господарських об'єднань, створених з метою координації виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань, разом зі Звітом надають до відділення Фонду за своїм місцезнаходженням документи, визначені п. 3 Порядку подання Звіту №70, а також перелік підприємств за формою згідно з додатком до Звіту.

Проте реєстрація у Фонді відбувається не просто так. Подання Звіту прямо пов’язане з виконанням нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, встановленого ст. 19 Закону №875

Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, – у кількості одного робочого місця

При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення. Якщо при обчисленні виникає дробове число, застосовується правило округлення до цілого: якщо після коми число від 1 до 4, округлення відбувається у бік зменшення, від 5 до 9 – у бік збільшення.

 

Але як порахувати середньооблікову кількість? 

Як зазначено в Інструкції зі складання Звіту, у рядку 01 відображається середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік, яка визначається відповідно до пункту 3.2 глави 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. №286.

Застосування для обрахунку середньооблікової кількості штатних працівників Інструкції №286 – це не новація. Це діяло й раніше, і на цю особливість вказували фахівці Мінсоцполітики у листі від 04.05.2016 р. №108/19/71-16. У ньому ж наведено приклади розрахунку середньооблікової чисельності працівників. 

Відповідно до пп. 3.2.1 Інструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого – по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Не враховуються до облікової кількості штатних працівників такі категорії:

  • працівники інших підприємств, прийняті на роботу за сумісництвом (зовнішні сумісники);
  • особи, залучені до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру (п. 2.6 Інструкції №286).

Відповідно до пп. 3.2.2 Інструкції №286 для обчислення показника середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються усі категорії працівників, крім працівників, які перебувають у відпустках:

  • у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку.

А от штатних працівників, включно й інвалідів, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

Також, якщо на підприємстві є працівники, які працюють за внутрішнім сумісництвом, їх слід враховувати в обліковій кількості як одну фізичну особу.

Середньооблікова кількість працівників за рік розраховується шляхом підсумовування середньооблікової кількості в кожному місяці роботи підприємства протягом року й ділення отриманої суми на відповідне число місяців.

У рядку 02 таблиці наводиться аналогічна інформація, але тільки щодо осіб з інвалідністю.  

Але тут треба звернути увагу: якщо фізичній особі, яка використовує працю найманих працівників, відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, вона збільшує показник рядка 02 на одиницю! Тобто в загальній середньообліковій кількості працівників ФОП себе не враховує, а от у виконанні нормативу – так. 

І ще,  щодо осіб з інвалідністю усім роботодавцям таку інформацію треба буде навести і в цілому за рік, і з розподілом таких працівників на чоловіків і жінок, за віком і місцем їх фактичного проживання. Як і минулого року.

 

Як порахувати норматив  перевірити його виконання?

Ця процедура проводиться при заповненні рядка 03 Звіту.

У рядку 03 відображається кількість осіб з інвалідністю – штатних працівників, які відповідно до нормативу повинні працювати на робочих місцях, створених роботодавцем.

Показник рядка 03 для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, визначається шляхом множення показника рядка 01 на 4%; для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1.

А далі треба порівняти загальний річний показник (графа 1) працевлаштованих осіб з інвалідністю (рядок 02) і норматив з їх працевлаштування (рядок 03). Якщо значення в рядку 03 більше, то різниця покаже, скількох осіб з інвалідністю ви мали працевлаштувати, але не зробили цього.

 

А далі рахуємо штраф…

Штраф за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю за звітний рік потрібно перерахувати Фонду до 15 квітня наступного за звітним року.

Розмір стягнення залежить від кількості працівників на підприємстві й становить для роботодавців із середньообліковою чисельністю штатних працівників:

  • від 8 до 14 осіб – половину середньорічної заробітної плати на підприємстві;
  • 15 і більше осіб – середньорічну заробітну плату на підприємстві за кожне місце, не зайняте особою з інвалідністю (ч. 1 ст. 20 Закону №875).

Адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу. 

У разі несплати адміністративно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

Рядок 04 – прописуємо суму фактичних нарахувань зі заробітної плати штатних працівників облікового складу, зазначених у рядку 01, за звітний рік.

Рядок 05 – відображаємо середньорічну заробітну плату штатного працівника, яка розраховується за формулою: рядок 05 = рядок 04 Х 1000 / рядок 01

Рядок 06 – зазначаємо суму штрафу, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу.

Для роботодавців, у яких працює 25 осіб і більше, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = (рядок 03 – рядок 02) Х рядок 05. Тобто такі роботодавці за кожного не найнятого в рахунок виконання нормативу інваліда платять по одній середньорічній зарплаті штатного працівника!

Для роботодавців, у яких працює від 15 до 25 осіб, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = 1 Х рядок 05.

Для роботодавців, у яких працює від 8 до 15 осіб, сума коштів адміністративно-господарських санкцій дорівнює: рядок 06 = 1 Х рядок 05/2. Отже, такі роботодавці платять штраф у розмірі в 2 рази меншому.

 

Зразок заповнення Звіту 

Приклад. За розрахунками середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу становила за 2021 рік 239 осіб. З них 7 осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Фонд оплати праці за 2020 рік становив 50 680,00 тис. грн.

Порахуємо норматив інвалідів: 239 осіб * 4% = 9,56, за рахунок округлення – 10, показуємо його в рядку 03.

Перевіримо виконання нормативу: рядок 02 – рядок 03.

У нашій ситуації очевидно, що значення в рядку 02 менше за значення у рядку 03, на 3 одиниці (10 - 7 = 3). Це означає, що на підприємстві не виконали норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю на 3 особи.

У рядку 05 відображаємо середньорічну заробітну плату штатного працівника, яка розраховується за формулою:

50 680,00 х 1000 / 239 = 212 050,20 грн.

Для заповнення рядка 06 визначаємо суму штрафу, яку повинен сплатити роботодавець у разі невиконання нормативу. Оскільки в нашому прикладі не вистачає для виконання нормативу 3 особи, а на підприємстві працює 239 осіб (що більше, ніж 25), розмір адміністративно–господарських санкцій буде становити:

  • Рядок 06 = 212 050,20 х 3 особи = 636 150,60 грн

Рядки 05 та  06 заповнюються з двома знаками після коми, тобто з копійками.

Все це ви можете побачити на Зразку звіту.

***

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»