• Посилання скопійовано

З 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток

Мінфін привів форму декларації у відповідність до Закону №1914. Зокрема, у декларації з'явилися рядок 06.2 для відображення мінімального податкового зобов'язання та окремий додаток МПЗ

З 15 березня діє оновлена форма декларації з податку на прибуток

Мінфін наказом від 10.02.2022 р. №58 вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Він набрав чинності з 15 березня (дня його офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" №21/2022).

 

Коли вперше звітувати за новою формою?

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Оскільки наказ опубліковано у березні 2022 року, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати за ІІ квартал 2022 року. Це підтвердили й податківці у своєму роз'ясненні.

І ще нагадаємо, що за І квартал й так ми маємо звітувати за оновленою в грудні декларацією. Про це ми писали тут.

Зауважимо що Наказ №58 було затверджено для приведення у відповідність до змін, внесених до ПКУ Законом №1914-IX . Зокрема, до пункту 141.9 ПКУ, яким передбачені особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку – власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Тобто для тих платників податків, які не сплачують мінімальне податкове зобов'язання, нічого у заповненні оновленої форми декларації не зміниться. Але для звітування доведеться застосовувати нову форму.

А тепер розглянемо зміни. 

 

Що змінилося у формі декларації?

Для приведення декларації у відповідність до положень ПКУ:

  • «Особливі відмітки Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» доповнено позицією щодо подання декларації платником податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
  • показники доповнено новим рядком, в якому відображається податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання;
  • таблицю «Наявність додатків 13» доповнено позицією «МПЗ»;
  • у самій декларації з'явився новий рядок 06.2 МПЗ. Відповідно змінилася й формула у рядку 17;
  • змінився зміст рядків за кодами 35 - 37.

Відповідні зміни внесено й до додатка ВП.

 

Новий додаток МПЗ

Форму декларації доповнено новим додатком МПЗ, який складається з:

  • таблиці 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання»,
  • таблиці 2 «Розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

 

Зміни у додатку РІ

Наказом приведено у відповідність до пп. 140.5.10 ПКУ та пункту 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ додаток РІ до декларації, який доповнюється рядками щодо:

1) збільшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду:

  • на суму безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) пов’язаним особам, які були збитковими минулого року (3.1.10.1):
  • на суму доходу від погашеної дебіторської заборгованості за продану електричну енергію за «зеленим» тарифом, на яку в попередніх звітних періодах зменшувався фінансовий результат до оподаткування (4.1.22);
  • на суму витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду (4.1.23);

2) зменшення фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду:

  • на суму доходу від продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом у періоді, за яким виробник не отримав оплату на кінець звітного періоду (4.1.24);
  • на суму витрат, що формують собівартість реалізованої електричної енергії за «зеленим» тарифом, та витрат на збут електричної енергії за «зеленим» тарифом, за яку виробник отримав оплату в звітному періоді, та на які в попередніх звітних періодах збільшувався фінансовий результат (4.1.25).

 

Втрата чинності старих наказів

З метою приведення нормативно-правових актів до вимог ПКУ Наказом №58 визнано такими, що втратили чинність:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»