• Посилання скопійовано

Декларацію з податку на прибуток за оновленою формою вперше подаватимемо за І квартал 2022 року: роз’яснення ДПСУ

Наприкінці минулого року було опубліковано наказ Мінфіну щодо оновлення форми декларації з податку на прибуток. Наразі податківці роз’яснили, що застосовувати нову форму слід буде лише зі звітності за І квартал 2022 року. А за 2021 рік ще будемо звітувати за «старою» формою, яка чинна ще з 17 серпня 2021 року

Декларацію з податку на прибуток за оновленою формою вперше подаватимемо за І квартал 2022 року: роз’яснення ДПСУ

Коментар до листа ДПСУ від 05.01.2022 р. № 62/7/99-00-21-02-01-07

Нагадаємо, що 17 грудня 2021 року в «Офіційному віснику» №96 було опубліковано Наказ Мінфіну від 17.11.2021 р. № 601 яким вносяться зміни до форми декларації з податку на прибуток. Про це ми повідомляли тут.

Метою цих змін було приведення у відповідність форми Декларації до п. 55 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Зокрема, цим пунктом передбачено тимчасові, до 1 січня 2035 року, податкові преференції суб’єктам господарювання, які реалізують інвестиційні проєкти зі значними інвестиціями в межах виконання спеціального інвестиційного договору. Роз’яснення податківців щодо цього ми наводили тут.

Наразі коротко нагадаємо про зміни ще раз, а їх дві.

Перша стосується платників податку, які застосовують особливості оподаткування прибутку підприємства - інвестора зі значними інвестиціями при виконанні спеціального інвестиційного договору. Рядок 10 "Особливі відмітки" доповнено відповідною позицією, що заповнюється такими платниками податку. А показники декларації, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, доповнено рядками 03.1 та 03.2, в яких відображаються:

  • суми перевищення ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями;
  • суми перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом "витягнутої руки" при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором зі значними інвестиціями.

А сам розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування платником податку - інвестором із значними інвестиціями відображається в додатку ПЗ до декларації.

Звертаємо увагу, що при складанні платником податку декларації, сума податку, що не сплачується до бюджету та залишається у розпорядженні платника податку - інвестора зі значними інвестиціями, відображається у додатку ПП до декларації. Згідно з Довідником податкових пільг №106/1,  зазначається код 11020389.

Друга зміна стосується поля «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків - форм фінансової звітності», в якому передбачено відмітку, яка заповнюється платником податку, який зобов’язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, при складанні декларації за звітний (податковий) рік.

 

Коли вперше подавати декларацію за оновленою формою?

Як передбачено п. 46.6 ПКУ, якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, то вони застосовуються при звітуванні, починаючи з податкового періоду, що настає за періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Оскільки їх було оприлюднено у грудні 2021 року, то вперше їх потрібно застосовувати при складанні декларації за І квартал 2022 року.

Погоджуються з цим і податківці, у коментованому листі від 05.01.2022 р. №62/7/99-00-21-02-01-07 зазначаючи, що платникам податку необхідно подавати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду - І квартал 2022 року.

Таким чином, за 2021 рік декларацію з податку на прибуток слід подавати за «старою» формою, передбаченою Наказом Мінфіну від 04.06.2021 №317. Детальніше зміни у формі декларації, що слід подавати за 2021, ми розглядали тут.

Також з аналізом змін, внесених Законом №1914 в оподаткування податком на прибуток з 1 січня 2022 року, можна ознайомитись у нашому аналітичному матеріалі.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»