• Посилання скопійовано

З 7 липня діятиме нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН

Мінекономіки оновило форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її подання. Зокрема, передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі

З 7 липня діятиме нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН

Мінекономіки наказом від 12.04.2022 р. №827-22 (зареєстрований в Мін'юсті 25.05.2022 р. за №565/37901) затвердило нові:

  • форму звітності №3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)";
  • Порядок подання форми звітності N 3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)".

 

Чому змінили форму?

Нагадаємо, що поточна форма такої інформації (по суті, повідомлення) затверджена Наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. №316 (у редакції Наказу Мінсоцполітики від 05.12.2016 р. №1476). Але тепер цим питанням опікується вже не Мінсоцполітики. Саме тому викладаються форма №3-ПН та порядок її подання вже у новій редакції, затвердженій Мінекономіки. 

 

Хто і куди подає цю форму?

Форма №3-ПН подається юридичними особами, фізичними особами - підприємцями, які в межах трудових відносин використовують працю фізичних осіб (далі - роботодавець), за наявності попиту на робочу силу (вакансії).

Згідно з оновленою редакцією Порядку, заповнюється та подається вона роботодавцем до філії міжрегіонального/регіонального центру зайнятості (або до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості - до дати припинення їхньої діяльності) (далі - центр зайнятості) незалежно від місцезнаходження роботодавця з дня виникнення в нього потреби в підборі працівників та/або з дати відкриття вакансії, але не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії. Датою відкриття вакансії є наступний день після створення нового робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Порядком передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі (з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів). А також, як і раніше, можна буде подавати в паперовій формі (із засвідченням підписом керівника/фізичної особи – підприємця або уповноваженої ним(нею) особи). 

Подання роботодавцями електронної форми № 3-ПН здійснюється:

  • через електронний кабінет, який створюється роботодавцем або уповноваженою на це особою шляхом реєстрації персонального облікового запису в електронному сервісі „Електронний кабінет роботодавця”, що розташований на вебсайті Державної служби зайнятості. Інструкцію зі створення дивіться тут,
  • або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування. 

У разі подання електронної форми № 3-ПН через електронний кабінет роботодавець або уповноважена ним особа, використовуючи електронний кабінет, заповнює електронну форму №3-ПН з накладенням чи без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та направляє її до адресата засобами інформаційно – комунікаційних систем. 

Якщо електронна форма №3-ПН подається без накладення електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, така форма підтверджується паперовою формою (із засвідченням підписом керівника/фізичної особи – підприємця або уповноваженої ним(нею) особи) шляхом подання її до центру зайнятості протягом п’яти робочих днів. 

У разі подання електронної форми № 3-ПН через Єдиний державний вебпортал електронних послуг відомості, що передбачені формою № 3-ПН, у тому числі таблицею „Основні дані про вакансію(ї)” форми № 3-ПН та відомостями про вакансію(ї) за формою згідно з додатком до Інформації про попит на робочу силу (вакансії), формуються у довільній формі, придатній для сприйняття їх змісту, та передбачають їхню наповненість відповідно до встановлених цим Порядком положень. 

Електронна форма №3-ПН, що подається роботодавцем або уповноваженою ним особою з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, заповнюється ними з накладенням електронного підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та надсилається до адресата засобами інформаційно-комунікаційних систем.

 

Які зміни передбачено у формі?

Оновлена форма №3-ПН також складається з двох частин:

  • основних даних про вакансію(ї);
  • відомостей про вакансію (де буде треба навести  вимоги до кандидата, а також умови праці за вакансією).

Але все ж таки удосконалення будуть! 

Перша частина у новій формі доповнюється новою графою «Спосіб укомплектування вакансії(й)», яка передбачає два варіанти:

  • за сприяння Державної служби зайнятості;
  • підбір кадрів здійснюється самостійно.

Отже, сам факт подання інформації вже не означатиме, що центр зайнятості буде намагатися ці вакансії закрити. Якщо роботодавець бажає знайти працівників самостійно, він про це зазначатиме у формі. 

Друга частина тепер є окремим додатком до форми №3-ПНВона містить ширший набір інформації щодо вимог до кандидата, умов праці, особливостей вакансії, а також інформацію в частині  доступності і безпеки робочого місця для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зауважимо, що згідно з Порядком відомості про вакансію (додаток) можна буде заповнювати по-різному. 

Так, ці відомості можуть заповнюватися фахівцем центру зайнятості під час особистої зустрічі фахівця з роботодавцем, або спілкування між ними у телефонному режимі чи через засоби електронного зв’язку. Також відомості про вакансію можуть заповнюватися роботодавцем самостійно.

І, як і зараз, актуальність зазначеної(их) у поданій формі №3-ПН вакансії(й) буде уточнюватися фахівцем центру зайнятості не рідше ніж двічі на місяць та перед направленням зареєстрованого безробітного або особи, яка шукає роботу, до роботодавця.

 

Коли запрацюють зміни?

Цей наказ набере чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування. З 7 липня почне діяти нова форма, оскільки Наказ було опубліковано в "Офіційному віснику" №44 від 07.06.2022 р. 

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»