• Посилання скопійовано

Більшість підприємств можуть звільнити від інформування про бенефіціарів та щорічного підтвердження

На сайті ВРУ зʼявився проєкт постанови ВРУ щодо прийняття за основу законопроєкту №6131-2. Ним передбачається виключити обов’язок щорічного підтвердження відомостей про бенефіціара та звільнити окремих юросіб від інформування про бенефіціарів

Більшість підприємств можуть звільнити від інформування про бенефіціарів та щорічного підтвердження

Нагадаємо, що граничний строк подання інформації про бенефіціарів – 11 липня 2022 р. Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця. З 12 липня Мінʼюст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації. Про це ми писали тут

Але ще наприкінці жовтня 2021 року ми наголошували, що на сайті ВРУ з'явився законопроєкт №6131-2За пояснювальною запискою до нього, пропонується внести зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а саме:

1) розширити перелік юридичних осіб, на яких не поширюється вимога щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників, наступними юридичними особами: громадські організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи), молодіжні і дитячі громадські організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи), благодійні організації та їх структурні утворення (відокремлені підрозділи), асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельні, дачні (дачно-будівельні), садівничі, городні (садівничо-городні) та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства), сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, пенсійні фонди, органи самоорганізації населення, споживчі товариства, адвокатські бюро, недержавні організації професійного самоврядування (саморегулювання).

Інформація про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності не подається при державній реєстрації створення юридичної особи щодо юридичних осіб, засновниками яких є виключного фізичні особи, які вважаються її кінцевими бенефіціарними власниками, якщо вони не подали інформацію про те, що кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи є інші особи.

2) залишити обов’язок подавати документи та відомості про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичної особи лише при первісній реєстрації юридичної особи та у разі змін у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи;

3) виключити обов’язок щорічного підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (стаття 17-1);

4) у Прикінцевих та перехідних положеннях до законопроєкту передбачити, що  в зареєстрованих станом на момент набрання чинності цим Законом юридичних особах, засновникам (учасниками) яких є фізичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками вважаються засновники (учасники) юридичної особи, зазначені у ЄДР. У такому разі інформація про кінцевого бенефіціарного власника та структура власності таких юридичних осіб не подається.

Якщо кінцеві бенефіціарні власники юридичної особи є відмінними від фізичних осіб, які є її засновниками (учасниками) зазначених у ЄДР, така юридична особа зобов’язана протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом подати інформацію про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності.

 

Що з долею законопроєкту?

Наразі станом на 20 червня 2022 року на сайті ВРУ зʼявилася інформація про реєстрацію проєкту постанови ВРУ №6131-2/П від 19.06.2022. При цьому до ІІ читанні його ще будуть доопрацьовувати.

Тож сподіваємося, що на цьому тижні під час чергового засідання ВРУ депутати підтримають законопроєкт №6131-2 хоча б у І читанні. 

Зауважимо, що у ВРУ також залишається на стадії реєстрації законопроєкт Президента №6320. Але його долю поки не вирішено. 

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»