• Посилання скопійовано

Оновлення інформації про бенефіціарів під час війни: нове розʼяснення Мінʼюсту

Граничну дату оновлення даних про кінцевих бенефіціарів - юросіб перенесено. Наразі це можна зробити до закінчення трьох місяців після війни. І протягом цього строку здійснення оновлення таких відомостей відбуватиметься без справляння адмінзбору

Оновлення інформації про бенефіціарів під час війни: нове розʼяснення Мінʼюсту

Нагадаємо, що на вимоги Закону №361 оновлення інформації про бенефіціарів у ЄДР розпочалося 11 липня 2021 року. І планувалося, що воно триватиме до 11 липня 2022 року (включно). Про це ми писали тут.

Але почалася війна. І тому зараз Мінʼюст ще не має права штрафувати за неподання цієї інформації.

А ще 20 червня зʼявилася офіційна позиція Мінʼюста щодо порядку подання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності юридичної особи в умовах військового стану. Наголошувалося, що передбачені законодавством штрафи за неінформування про бенефіціарів у розмірі від 17000 до 51000 грн під час війни та протягом 3 місяців після застосовуватися не будуть.

Тепер зʼявився ще новий лист Мінʼюсту від 26.07.2022 р. №60780/8.4.3/32-22. Його надано для формування єдиної практики застосування законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У ньому зазначено, що відлік строку оновлення інформації про КБВ у ЄДР на виконання пункту 4 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 361-IX розпочався 11 липня 2021 року та мав закінчитись 11 липня 2022 року. Проте у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України 03 березня 2022 року ВРУ прийнято Закон №2115-IX, підпунктом 1 пункту 1 якого встановлено, що фізичні особи, фізичні особи - підприємці, юридичні особи подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов'язку подати документи.

Підпунктом 2 пункту 1 Закону №2115 визначено, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення до фізичних осіб, фізичних осіб - підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів, визначених підпунктом 1 цього пункту.

Також особи, які не мають фізичної можливості протягом строку, визначеного цим Законом, подати звітність чи документи, зазначені у підпункті 1 цього пункту, у зв'язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільняються від адміністративної та/або кримінальної відповідальності та подають звітність чи документи протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання (підпункт 3 пункту 1 Закону №2115).

Мінʼюст підкреслив, що на підставі цих правових  норм можна дійти висновку, що встановлені Законом №361 зобов'язання щодо оновлення відомостей про КБВ підпадають під дію норм Закону №2115. Саме тому наслідком є перенесення закінчення строку для такого оновлення та відповідно здійснення оновлення таких відомостей без справляння адміністративного збору в межах перенесеного строку.

При цьому фахівці Мінʼюсту наголосили, що у разі бажання СГ можуть й на даний момент здійснити оновлення відомостей про КБВ на виконання. Вони мають юридичне право та технічну можливість зробити це, звернувшись до відповідного суб'єкта державної реєстрації.

Отже, позицію Мінʼюст не змінив, але наголосив, що подати інформацію про бенефіціарів зараз можна. І тим, хто має таку можливість, варто це зробити, не чекаючи закінчення війни.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»