• Посилання скопійовано

Уряд затвердив Порядок функціонування центру збору фінансової звітності

Порядок спрямований на техзабезпечення функціонування центру збору фінансової звітності “Система фінансової звітності”, утвореного для доступу держорганів, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінзвітності та консолідованої фінзвітності

Уряд затвердив Порядок функціонування центру збору фінансової звітності

Кабмін постановою від 11.08.2023 р. № 845 затвердив Порядок функціонування центру збору фінансової звітності. Цей Порядок спрямований на технічне забезпечення функціонування центру збору фінансової звітності “Система фінансової звітності”, утвореного з метою забезпечення доступу державних органів, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, складеної за МСФЗ.

Цей Порядок визначає основні організаційні засади функціонування центру збору фінансової звітності, встановлює функції державного органу, визначеного КМУ, в межах операційного управління зазначеного центру, приймання від суб’єктів звітування фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, складеної на основі таксономії фінансової звітності за МСФЗ в єдиному електронному форматі (далі — фінансова звітність у форматі XBRL), центром збору фінансової звітності, заходи із забезпечення розвитку зазначеного центру, правила доступу та обміну інформацією між державними органами щодо фінансової звітності у форматі XBRL, поданої до центру збору фінансової звітності.

Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів звітування, що зазначені у статті 12-1 Закону про бухоблік, з урахуванням вимог, визначених Порядком подання фінансової звітності, затвердженим постановою КМУ від 28.02.2000  № 419, державні органи.

Розвиток центру збору фінансової звітності здійснюватиметься трьома етапами.

Перший етап реалізуватимуть протягом 2023 і 2024 років, він передбачає:

  • експлуатацію та удосконалення програмно-технічних засобів центру збору фінансової звітності;
  • підготовку та затвердження державним органом, що здійснює операційне управління центром збору фінансової звітності, нормативно-правових актів з питань функціонування зазначеного центру, в тому числі з питань установлення процедур подання фінансової звітності у форматі XBRL до центру збору фінансової звітності;
  • впровадження системи підготовки та оновлення таксономії фінансової звітності у форматі XBRL;
  • створення засобів інтеграції програмних комплексів суб’єктів звітування і центру збору фінансової звітності із вбудованими засобами валідації фінансової звітності у форматі XBRL;
  • супроводження системи валідації фінансової звітності у форматі XBRL.

Другий етап реалізується протягом 2024 і 2025 років і передбачає:

  • експлуатацію та удосконалення програмно-технічних засобів центру збору фінансової звітності із забезпечення отримання та розкриття показників фінансової звітності у форматі XBRL;
  • експлуатацію засобів розроблення та оновлення таксономії фінансової звітності у форматі XBRL;
  • супроводження засобів валідації фінансової звітності у форматі XBRL;
  • дослідну експлуатацію засобів інтеграції програмних комплексів суб’єктів звітування і центру збору фінансової звітності з вбудованими засобами валідації фінансової звітності у форматі XBRL;
  • забезпечення комплексного захисту інформації, пов’язаної з формуванням, поданням, прийманням, обробленням, зберіганням і використанням фінансової звітності у форматі XBRL.

Третій етап реалізується починаючи з 2026 року і передбачає функціонування у режимі промислової експлуатації:

  • засобів центру збору фінансової звітності;
  • засобів розроблення та оновлення таксономії фінансової звітності у форматі XBRL;
  • засобів перевірки (валідації) фінансової звітності у форматі XBRL;
  • засобів інтеграції програмних комплексів суб’єктів звітування і центру збору фінансової звітності з вбудованими засобами валідації фінансової звітності у форматі XBRL.

Фінансова звітність у форматі XBRL, яка подана суб’єктами звітування до центру збору фінансової звітності і підлягає оприлюдненню, буде доступною  користувачам на вебсайті https://frs.gov.ua.

Доступ державного органу до даних фінансової звітності у форматі XBRL в центрі збору фінансової звітності, який передбачає створення кабінету користувача (працівника такого органу), забезпечує державний орган, визначений Кабінетом Міністрів України, який здійснює операційне управління зазначеним центром, за вмотивованим запитом, за винятком державних органів, подання фінансової звітності на адресу яких передбачено Порядком № 419.

НКЦПФР та Національний банк матимуть доступ до даних фінансової звітності у форматі XBRL у центрі збору фінансової звітності та забезпечуватимуть виконання таких функцій у зазначеному центрі:

  • створення та адміністрування облікових даних суб’єктів звітування;
  • забезпечення адміністрування процесу подання суб’єктами звітування фінансової звітності у форматі XBRL;
  • отримання даних фінансової звітності суб’єктів звітування через систему інтеграції програмних комплексів відповідного органу та центру збору фінансової звітності.

Держстат, ДПС та Орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю отримують дані фінансової звітності у форматі XBRL через систему інтеграції програмних комплексів відповідного органу та центру збору фінансової звітності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»