• Посилання скопійовано

Накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР Мінʼюст з 1 жовтня не буде (оновлено)

Початок дії повідомлення Мін’юста про виявлення розбіжностей в ЄДР перенесено з 1 жовтня на 1 грудня. Також з 1 грудня діятиме новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів. Тож поки що штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів Мінʼюст не буде

Накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР Мінʼюст з 1 жовтня не буде (оновлено)

Ми раніше писали, що Мінʼюст затвердив порядок повідомлення Мін'юста про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінмоніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про бенефіціарів та/або структуру власності.

Він визначає процедуру повідомлення Міністерства юстиції України як держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи.

Цей Порядок мав запрацювати з 1 жовтня. Але в останню мить Мінʼюст передумав та вніс зміни своїм Наказом від 27.09.2023 №3445/5 до Наказу №2542/5. Зокрема, перенесено дату набрання чинності з 1 жовтня на 1 грудня.

Також з цієї дати не запрацює обовʼязок субʼєктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості, оскільки Наказом №3463/5/523 внесено зміни до Наказу №2513/5/378 щодо перенесення строку початку дії цього наказу на 1 грудня.

Це означає, що накладати штрафи за недостовірні дані про бенефіціарів Мінʼюст з 1 жовтня не зможе, оскільки для цього не буде відповідних підстав.

UPD_02/10/2023 Офіційна інформація від Мінʼюсту

Інформацію підтвердив й Мінʼюст.

В його зверненні йдеться: "З метою вжиття всіма суб’єктами первинного фінансового моніторингу організаційних заходів, необхідних для впровадження механізму повідомлення держателя ЄДР про виявлення розбіжностей у відомостях про кінцевого бенефіціарного власника та структури власності юридичної особи, Міністерством юстиції України видано відповідні накази щодо перенесення дати впровадження нових правил."

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»