• Посилання скопійовано

Списання палива - за нормою чи без: «7 хвилин» з Іриною Губіною

Чи варто користуватися нормами для списання паливно-мастильних матеріалів? Якщо «так», то якими саме?



Норми використання ПММ - це фактично українська облікова традиція. Адже жоден нормативний акт з оподаткування, починаючи з Закону про оподаткування прибутку підприємств і закінчуючи останньою чинною редакцією ПКУ, не згадує норми списання ПММ.

Про який документ ми говоримо, коли кажемо про норми списання ПММ? Звісно, йдеться про Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтранспорту від 10.02.1998 р. №43 (далі - Норми №43).

 

Чи використовувати Норми №43 для списання паливно-мастильних матеріалів?

З одного боку, ПКУ не дає жодних настанов щодо використання цього нормативного документу або будь-яких інших норм. З іншого ж боку, податківці навпаки кажуть про те, що користуватися цими нормами слід обов’язково. До речі, навіть у 2015 році, коли трішечки змінилися підходи до обліку податку на прибуток, податківці все одно, відповідаючи на запитання, чи списувати ПММ за нормами, згадували саме такий нормативний документ. Тобто без посилання на жодні норми ПКУ, податкова робить висновок про те, що списувати паливо та мастильні матеріали треба, керуючись Нормами №43. Своєю чергою, лектор Ірина Губіна також користуватися цими нормами.

 

Чому варто користуватися Нормами №43?

Аргументи «за»:

  1. Коли ми користуємося нормами, то проводимо контроль за витрачанням ресурсів підприємства. І якщо ви не впевнені у своїх співробітниках, то  все ж таки варто встановлювати певні норми для витрат палива.
  2. Лояльніше ставлення податківців. Як ми зазначили раніше, податківці дуже люблять Норми. І коли вони приходять на підприємства і бачать, що підприємство користується нормами, це вже певний «плюсик» при перевірці для вашого підприємства, тому що ви начебто рухаєтесь у такій фіскальній традиції, фіскальній концепції.
  3. Якщо ви користуєтеся Нормами, то додатково факт використання ПММ в господарській діяльності. Адже трапляються випадки, коли податківці пишуть у актах перевірок: якщо не користується підприємство нормами, то це є використання ПММ не у госпдіяльності. 

 

Якими саме нормами ми маємо користуватися?

Ми говорили про Норми №43. Але коли бухгалтер починає обраховувати використання ПММ за цими нормами, виявляється дивна річ: ми завжди маємо систематичну перевитрату. Тому Ми можемо сказати, що використання Норм №43 це не є дуже гарна практика для підприємства. Чому так відбувається? Тому що цей документ, цей норматив, він був розроблений для певних умов використання авто. І не завжди підприємство у своїй практичній діяльності може дотримуватися цих норм. Тому для підприємства є дуже важливим той факт, яким саме нормам віддати перевагу.

То як бути? Пропонуємо два варіанти:

  1. розробити власні норми без врахування нормативного документу Норми №43 (як це не дивно звучить);
  2. спробувати адаптувати нормативний документ Норми №43 до особливостей роботи підприємства.

Як це зробити? Докладно про це поговоримо у відеокурсі «Авто на підприємстві. Облік і витрати».

 

Важливі висновки

1. Використання норм для списання ПММ не передбачено податковим законодавством.

2. Списання палива за нормами дозволяє контролювати витрати та знижує податкові ризики під час перевірок.

3. Підприємству варто подбати про розроблення власних зручних норм для списання ПММ.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»