• Посилання скопійовано

Безкоштовні активи – податкові наслідки: 7 хвилин з Мар’яною Кавин

Цього разу – фрагмент виступу з Великого Квартального Семінару



Розглянемо ситуацію: дарувальник дарує іншому підприємству товари, роботи, послуги, гроші чи основні засоби. Що буде у бухобліку? Витрати звичайно, ПДВ (бо це за п. 198.5 ПКУ негосподарська діяльність), але у бухобліку будуть витрати. Так от, для "малодохідників" це будуть витрати і більше нічого. Для "високодохідників", пам’ятаємо про коригування через пп. 140.5.9 ПКУ або пп. 140.5.10 ПКУ.

А тепер зі сторони обдарованого. Якщо подарували оборотні активи, то що це може бути?

  • Товари, гроші. Тобто у нас буде Дт 28, 31.
  • Якщо подарували гроші - це договір безповоротної фінансової допомоги.
  • Кт 718 — це дохід від безоплатно отриманих активів.

Зрозуміло що вплив на податок на прибуток буде такий, що ми у бухобілку покажемо дохід і нам збільшиться об’єкт оподаткування.

А основні засоби? Взагалі, як показує бухгалтерська практика, ніхто нікому нічого особливо не дарує. Є інша сторона: провели інвентаризацію (або навіть без неї), ми знаємо, що цей стіл, комп’ютер приніс директор з дому. А ось ці меблі і комп’ютер, за яким сидить бухгалтер — це комп’ютер бухгалтера, він його теж приніс з дому. І от часто задають питання, що з цим робити? Оприбутковувати? Відповідь така: все залежить від того, про які основні засоби йдеться. Якщо це ті основні засоби, без яких неможливий був би виробничий процес, тоді відповідь однозначна — оприбутковуйте. Якщо це комп’ютерна техніка чи стіл, який є у адмінперсоналу, що є публічним місцем, куди приходять в тому числі і перевіряючи, відповідь — оприбуткувати.

Але от наслідків податкових для обдарованого, від того що ви оприбуткуєте основний засіб, немає ніяких. Чому? Якщо цей актив не оборотний, ми його оприбутковуємо без 15-ого рахунку, Дт 10 Кт 42 - це є додатковий капітал від безоплатно отриманих основних засобів.

Перше питання стоїть: за якою ціною оприбутковувати? Якщо це запаси — П(С)БО 9, якщо це основні засоби — П(С)БО 7, вони говорять про справедливу вартість. А справедлива вартість - це ціна, за якою незалежні сторони готові були б купити ось це. Звідки візьметься та ціна? Комісія в складі трьох (бажано) осіб складає акт приймання-передачі і ви фіксуєте ось ту ціну, берете наближену. Звідки? З Інтернету. Але комісія в складі підтвердила. І ось вам подарували, ви собі його подарували, оприбуткували, основний засіб який коштує 100 (мільйонів, неважливо). І ви оцінили його, що він буде служити у вас 4 роки.

Амортизація. Наприклад, ви обрали прямолінійну в рік 25. Що буде відбуватись? Зараз ви побачите, що наслідків для обдарованого і для того випадку, що ви оприбуткуєте, не буде ніяких.

Дивіться, ви нараховуєте знос Дт 92 Кт 13 — 25, це сумарну вже за рік. І на ту саму суму ви робите Дт 42 Кт 745 — 25. Що ми з вами маємо? Нам подарували, ми нічого не купували, ми маємо витрати у формі амортизації — 25, які тут же врегульовуються доходом на ту самісіньку суму (Кт 745). Є ефект, є вплив на фінрезультат? Немає абсолютно, тому не бійтеся оприбутковувати основні засоби, які ви не купували. Подбайте лише про те, щоб ось та сума (100) була більш менш обґрунтована.

Подумайте, увімкніть бухгалтерську фантазію, де взяти ціну на аналогічний основний засіб. Складіть акт приймання-передачі. Але якщо це ключовий основний засіб, має бути звичайно це оприбутковано. До речі, а для податкової амортизації (ту, яку рахують лише "високодохідники") те, що безкоштовно отримано, буде для цілей податкової амортизації враховуватись? Буде. Тому що до 1 січня 2015 року амортизації в податковому обліку підлягали понесені витрати на придбання, а зараз ні. А зараз в податковому обліку, на податкову амортизацію лише не иробничих основних засобів не нараховується амортизація. А в нас виробничий.

 

Важливі висновки

1. Дарувати можуть гроші, товари, роботи, послуги та основні засоби. 

2. У дарувальника-високодохідника виникатимуть податкові різниці (140.5.9, 140.5.10, 140.5.14 ПКУ).

3. Якщо подарунок – це оборотний актив (товар, гроші тощо), тоді той, хто отримав подарунок, відображає дохід (рах. 718) на суму справедливої вартості дарунку.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»