• Посилання скопійовано

Заповнюємо форму №20-ОПП по-новому: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

27 липня набрали чинності нові правила заповнення форми №20-ОПП. Розглянемо всі важливі деталі



Згідно зі змінами, які відбулися, платники податків повинні повідомляти податкову службу про всі свої об’єкти оподаткування та про об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які вони провадять свою діяльність. Це передбачено у ст. 63 ПКУ, а також у Порядку №1588.

З цією метою необхідно подавати повідомлення за формою №20-ОПП. Саме за нею платники податків мають повідомляти податкові органи, зокрема, про наявність основних засобів на підприємстві (певне обладнання, транспорт, земельні ділянки, офісні, складові та інші приміщення, свердловини тощо).

Повідомляти потрібно про об’єкти, які знаходяться як за основним, так і за неосновним місцем обліку платника податку. Тобто за місцезнаходженням підрозділів юридичної особи.

Форму №20-ОПП можна подавати як в паперовій, так і в електронній формі. Це можна зробити через Електронний кабінет платника податків.

Але увага: з 27 липня цього року у нас дещо змінився алгоритм подання форми №20-ОПП. Ці зміни внесено наказом Мінфіну від 24.06.2020 р. №323, а саме - до Порядку №1588.

Зміни, зокрема, стосуються подання повідомлення щодо об’єктів, які знаходяться на балансі відокремлених підрозділів юридичної особи. Відтепер такі підрозділи самі повідомляють і подають інформацію про об’єкти оподаткування, що знаходяться на їх балансі. Тобто юридична особа більше не повідомляє про такі об’єкти. Але юридична особа може мати не лише відокремлені підрозділи. Є такі підрозділи, які у своїй діяльності користуються майном, яке перебуває на балансі юридичної особи, але при цьому вони не мають відокремленого балансу. І зрозуміло, що вони не мають статусу відокремленого підрозділу. Наприклад: цехи, склади тощо, які можуть знаходитися територіально віддалено від юридичної особи. Тож про об’єкти, які використовуються у таких невідокремлених підрозділах, має повідомляти, як і раніше, саме юридична особа. Тобто ви маєте зараз відчути різницю: відокремлений підрозділ за своїм самостійним статусом відтепер самостійно подає форму №20-ОПП. Підрозділ невідокремлений, без самостійного статусу, утворює і далі обов’язок для юридичної особи подавати повідомлення. Отже таке повідомлення, така юридична особа, має надсилати до податкових органів за місцезнаходженням цих підрозділів, тобто за не основним місцем обліку.

Також Мінфін уточнив, що у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду. Щоправда, на практиці раніше так і відбувалось.

А от, дійсно, новацією є застосування принципу укрупнення інформації про об’єкт оподаткування при поданні форми №20-ОПП. Що це означає?

Пояснення можна знайти безпосередньо у п. 8.4 Порядку №1588, де Мінфін навів такий приклад: «якщо подається інформація про об’єкти оподаткування – офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, то достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин».

Однак принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого і нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі, з отриманням відповідного реєстраційного номеру.

До речі, підказкою до застосування принципу укрупнення інформації щодо об’єктів оподаткування може бути п. 9 пам’ятки для заповнення розділу ІІІ повідомлення, яке є додатком до самого повідомлення і безпосередньо наведена у порядку. Саме у цьому пункті вказано об’єкти оподаткування, щодо яких в графі 12 повідомлення вказуються їх реєстраційний номер. Зокрема:

  • для земельної ділянки – кадастровий номер;
  • для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки – реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна;
  • для легкового автомобіля – номер кузова транспортного засобу;
  • для вантажного автомобіля та причепа – номер шасі транспортного засобу, ну і так далі.

Отже, щодо таких об’єктів принцип укрупнення інформації не працює. Наприклад, інформацію про земельну ділянку та про об’єкти нежитлової нерухомості, що розташована на такій земельній ділянці, потрібно подавати у формі №20-ОПП окремо. Адже це два різних об’єкти, кожен з яких має окремий реєстраційний номер у Державному реєстрі речових прав. І зрозуміло, що принцип укрупненої інформації не застосовується, якщо однотипні об’єкти оподаткування безпосередньо розташовані за різними місцями знаходження. Відомості про них потрібно показувати так само окремо.

Наступна зміна - щодо інформації про автомобільні транспортні засоби, які є однотипними за видом, використанням, станом та видом права власності (тобто власні або орендовані). Щодо таких об’єктів інформацію також можна подавати узагальнену, але не у розрізі всіх транспортних засобів. Тобто у формі №20-ОПП вказується у графі «тип об’єкта оподаткування» – автомобільні транспортні засоби, в графі «реєстраційний номер об’єкта оподаткування» – кількість таких транспортних засобів. І тут таке узагальнене подання інформації не стосується транспортних засобів, які є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг інших, ніж пасажирські або вантажні перевезення.

Також Мінфін не забув і про об’єкти, які не мають реєстраційних номерів для заповнення графи 12 форми №20-ОПП. Йдеться про об’єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера. Приміром, це може бути земельна ділянка, яка не має кадастрового номеру. Щодо таких об’єктів форма №20-ОПП подається до податкового органу за основним місцем обліку платника податку в паперовому вигляді. Тут графу 12 «реєстраційний номер об’єкта» заповнювати не потрібно, але обов’язково слід подати копію документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування у відповідному державному органі.

Відомості, які платники податків вказують у формі №20-ОПП, податковий орган вносить до єдиного банку даних юридичних осіб або реєстру самозайнятих осіб. Якщо повідомлення не надавались в електронній формі, то відомості вносяться в податковий орган не пізніше наступного дня після отримання повідомлення. А якщо платник податку надсилав форму №20-ОПП в паперовій формі, то відомості з’являться в єдиному банку даних юридичних осіб або в реєстрі самозайнятих осіб протягом 10 робочих днів від дня надходження повідомлення.

Як і раніше, форму №20-ОПП потрібно подавати до податкового органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування. Але якщо відомості щодо таких об’єктів змінюються, то форму №20-ОПП слід подавати знову. Про які саме зміни йдеться? Про зміну у найменуванні, місцезнаходженні, в самому стані об’єкта оподаткування. Наприклад, передали об’єкт в оренду або здійснили його продаж. Також це стосується внесення змін до правовстановлюючих документів: свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, договір міни, договір дарування тощо. Приміром, у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна. Так само це може бути той самий варіант, коли потрібно буде подавати форму №20-ОПП.

І до речі, раніше не було визначено протягом якого строку слід подавати форму №20-ОПП у разі таких змін. Вимога була, а строку не було. Відтепер маємо чітко визначений у Порядку №1588 строк, це 10 робочих днів після настання змін. Тобто такий саме строк, який передбачено для початкового подання повідомлення щодо об’єкта оподаткування.

Перевірити відомості про свої об’єкти оподаткування, які внесені до єдиного банку даних юридичних осіб або до реєстру самозайнятих осіб, платники податку можуть у Електронному кабінеті. Можна побачити інформацію як за основним, так і за неосновним місцем податкового обліку.

Відповідальність за неподання повідомлення за формою №20-ОПП. За неподання повідомлення за формую №20-ОПП передбачено відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого залежить від статусу платника податків:

  • приватні підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, - 340 грн;
  • юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичної особи – 1020 грн.

Якщо порушення не буде усунено протягом року, тобто неподання форми №20-ОПП не відбудеться, повторний штраф збільшується у 2 рази і для ФОП він буде становити 680 грн, а для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів – 2040 грн.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551