• Посилання скопійовано

Зміни у розрахунку середньої зарплати – чи стало легше: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

З якої дати та для розрахунку яких виплат змінено Порядок обчислення середньої зарплати? Чи потрібно тепер коригувати середню зарплату для розрахунку відпускних, днів відрядження тощо на коефіцієнт підвищення посадових окладів? Чи зачепили зміни ФОПів? Про це поговоримо у черговому випуску



Кабмін постановою від 09.12.2020 р. №1213 змінив Порядок обчислення середньої заробітної плати для відпускних, днів відрядження і не тільки. Зміни діють з 12 грудня. Про це ми також повідомляли тут.

Найбільш важливою та позитивною зміною для всіх бухгалтерів і роботодавців є те, що середню зарплату, зокрема при нарахуванні відпускних, більше коригувати на коефіцієнт підвищення посадових окладів не потрібно. Із Порядку №100 виключено пункт 10.

ФОПів зміни також зачепили, адже Кабмін відтепер поширив дію Порядку №100 на фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників. Хоча насправді для ФОП вже давно Порядок №100 був нормативно-правовим документом, який вони повинні були враховувати, принаймні, при оплаті відпусток чи виплаті компенсацій за невикористані дні відпусток.

Що ще нового? Зміни внесені і безпосередньо у Порядок проведення розрахунку середнього заробітку.

По-перше, Кабмін уточнив, що якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахунку періоду як повний місяць.

Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу 2 листопада цього року, це був понеділок, то при обчислені середньої заробітної плати до розрахункового періоду буде враховуватися листопад як (увага!) повний календарний місяць, тобто 30 днів.

По-друге, суттєвою зміною є зміна у розрахунку середнього заробітку, заробітної плати безпосередньо. Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної зарплати, то середня заробітна плата буде розраховуватися відтепер з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку.

 

Приклад 1. Посадовий оклад працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, становить 4000 грн. У грудні 2020 року жінка виходить з тривалої соціальної відпустки та звільняється. Їй належить виплатити суму компенсації в заміну використаної відпустки. У цьому випадку для обчислення середнього заробітку у грудні слід застосовувати розмір мінімальної зарплати 5000 грн, оскільки її посадовий оклад на дату звільнення становить розмір менший ніж розмір мінімальної заробітної плати. Про це так само треба пам’ятати вже з січня 2021 року, коли у нас розмір мінімальної заробітної плати зросте.

 

Як же нарахувати саму суму компенсації в нашому прикладі? Тут також маємо зміни і на слайді видно другий абзац. Так, якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється, виходячи з посадового окладу чи мінімальної зарплати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду. В нашому випадку мінімальну зарплату треба помножити на 12 місяців і далі поділити на календарні дні року, зменшені на святкові та неробочі дні згідно зі ст. 73 КЗпП.

Але якщо йдеться про працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, то розрахунок тут так само змінено. Він проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленої пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Кабмін також змінив і  Порядок врахування премій при обчисленні середнього заробітку. Так, премії та інші виплати які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, а це і винагороди за підсумками роботи за рік, тепер при обчисленні середнього заробітку, як за 2 місяці так і за 12 місяців, включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду, місяців, за які такі премії та інші виплати нараховані. Тобто, якщо раніше залежно від місяців розрахункового періоду (2 чи 12) пропорційний розподіл суми премії чи річної винагороди по місяцях розрахункового періоду потрібно було робити, виходячи з кількості місяців, то тепер пропорційний розподіл слід робити ще й по кількості відпрацьованих робочих днів періоду. І це при тому, що оплату за середнім заробітком, як і раніше, потрібно нараховувати в календарних днях.

 

Приклад 2. У грудні 2020 року нарахована премія у сумі 10000 грн за четвертий квартал. Щоб врахувати таку суму премії працівнику при обчисленні середнього заробітку для оплати відрядження, наприклад, у січні наступного року, тобто включити до загального заробітку розрахунковий період за листопад та за грудень, потрібно поділити суму премії на кількість відпрацьованих працівником робочих днів у 4 кварталі. Тобто на 64 дні. Далі отримуємо 156,25 грн - це сума премії за один робочий день у 4 кварталі. Тепер множимо його на 21 робочий день листопада, отримуємо 3281,25 грн. І такий же розрахунок робимо і з днями у грудні, 22 робочих дня – 3437,50 грн. Відповідно маємо результати: загальна сума премії, яку ми включаємо до загального заробітку за розрахунковий період у нас становить 6718,75 грн (3281,25 грн + 3437,50 грн).

 

А от раніше слід було суму премії поділити на три місяці і помножити на два, якщо ми рахували ці ж виплати за два місяці. За таким розрахунком ми б отримали суму премії за листопад та за грудень 6666,67 грн, тобто трішки менше. Ну і тепер для розрахунку відпускних чи компенсацій днів невикористаної відпустки маємо здійснювати подібний розрахунок за новою такою методикою.

Цікаво, з якою метою взагалі Кабмін визначив такий розподіл суми премій та винагород по місяцях розрахункового періоду. Наразі очевидно лише одне, бухгалтерам доведеться ще більше витрачати часу на розрахунок середнього заробітку.

Порядок обчислення середньої заробітної плати, як і раніше, слід застосувати у випадках надання відпусток будь-якого виду. Тобто щорічної, соціальної відпустки працівникам, які мають дітей, навчальної відпустки тощо. Але Кабмін уточнив, що Порядок №100 не поширюється на оплату відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами. Хоча на практиці для оплати таких відпусток застосовується зовсім інший нормативно-правовий документ - Порядок №1266. Тож ця зміна носить суто формальний характер.

Також Кабмін уточнив, що оплата за час затримки виконання рішень суду здійснюється відповідно до Порядку №100. А у пункті 3 Порядку №100 відтепер також передбачено, що при обчисленні середньої заробітної плати, для оплати за час відпустки або компенсації за дні невикористаної відпустки, до фактичного заробітку включаються також виплати за час вимушеного прогулу.

***

Читайте також: З 12 грудня середню зарплату рахуємо по-новому: зміни до Порядку №100 набрали чинності

 ***

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551