• Посилання скопійовано

Податковий вибух: прийнято проєкт №5600! Податкові зміни, які чекають на бізнес – «7 хвилин» з Галиною Морозовською

Які податкові зміни відбулись для ФОПів, платників податку на прибуток та ПДВ? Для кого встановлюється мінімальне податкове зобов’язання? Як зміниться облік запасів, доходів та витрат?



30 листопада Верховна рада було прийняла законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Проти цього законопроєкту неодноразово виступала бізнес спільнота. Проте народні обранці все ж прийняли цей законопроєкт. І оскільки основна його мета – забезпечити надходження доходів до бюджету у 2022 році, то зрозуміло, що 1 січня наступного року очікуємо чергового збільшення податкового навантаження.

Що саме змінилося?

Зверніть увагу, наразі остаточний текст законопроєкту №5600 ще не оприлюднено, тож після офіційного опублікування деякі норми можуть бути відкориговані.

Насамперед поговоримо про зміни для ФОПів. Підприємці – платники єдиного податку ІІІ групи за ставкою 3%, тобто платники ПДВ, мають готуватися до нової форми обліку доходів та витрат. Якщо зараз такі ФОПи ведуть облік у довільній формі, шляхом помісячного відображення доходів та витрат, то з 1 січня для них буде встановлена типова форма обліку доходів та витрат. Цю форму та порядок її заповнення визначить Мінфін. І хоча новим Законом не передбачено ведення щоденного обліку, все ж є висока ймовірність того, що саме такий облік визначить Мінфін.

Для ФОП, які є платниками єдиного податку і надають послуги доступу до мережі Інтернет, народні депутати залишили можливість перебувати на спрощеній системі оподаткування за умови, що вони перебувають на ІІІ групі платників єдиного податку.

Низку змін внесено і в частині оподаткування ФОПів – фермерських господарств, які є платниками ІV групи єдиного податку. Зокрема визначено нові види діяльності, які не дають права перебувати на сплаті єдиного податку ІV групи. Поряд з цим, для фермерських господарств зменшено мінімальний розмір площі сільгоспугідь до пів гектара, що є умовою сплати єдиного податку ІV групи.

І, безперечно, заслуговує на увагу податкове ноу-хау 2022 року: мінімальне податкове зобов’язання для всіх ФОП, які є власниками, орендарями, чи користувачами земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Таким ФОПам, незалежно від обраної системи оподаткування, доведеться сплачувати мінімальне податкове зобов’язання, яке обчислюватиметься як різниця між нарахованою за окремою формулою сумою та загальною сумою сплачених окремих податків.

Відразу слід сказати, що механізм обчислення цього мінімального податкового зобов’язання доволі складний. По суті, народні депутати запровадили новий податок, який не передбачено системою оподаткування. Зрозуміло, що окрім нарахування і сплати цього податку доведеться ФОпам і звітувати щодо нього.

Є зміни і щодо обліку товарних запасів ФОПами. Відповідні зміни внесено уже до Закону про РРО. Перелік ФОПів, які ведуть облік товарних запасів, не змінився. Це платники єдиного податку ІІІ групи, платники ПДВ, а також ФОПи загальної системи оподаткування, а також ті, які реалізують ліки, медичні вироби, технічно складні і побутові товари та ювелірні товари. Зокрема для ФОП, які ведуть облік товарних запасів. Але саме для них тепер у Законі про РРО передбачено зобов’язання надавати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи, що підтверджують облік та походження товарних запасів. Зокрема документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів. Йдеться про документи, які на момент перевірки знаходяться на місці продажу, господарському об’єкті. Отже, саме час звернути особливу увагу на наявність таких документів. Крім того, у разі відсутності документів на товар у місці продажу, розмір штрафу становитиме не подвійну вартість такого товару, а 100% його вартості. Мінімальний розмір штрафу (170 грн) залишили без змін.

Неприємні зміни очікують керівників підприємств, які мають податковий борг. Буде створено реєстр керівників, платників податку, боржників, до якого включатимуть дані про керівників юросіб, представництв нерезидентів, щодо яких, згідно з рішенням суду, застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, у зв’язку з наявністю саме податкового боргу. Звертатися до суду податковий орган буде у разі несплати підприємством суми податкового боргу, що перевищує 1 млн грн протягом 240 календарних днів з вручення податкової вимоги.

Крім того, на офіційному вебпорталі ДПС щоденно буде оприлюднюватися інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг. Вказуватимуться керівники таких суб’єктів господарювання та суми податкового боргу в розрізі платежів. Також будуть вказуватися відповідні територіальні органи ДПС та їх керівники. ДПС буде інформувати щодо сплати податків суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання, які є платниками рентної плати за користування надрами, акцизного податку та про фізичних осіб, які мають податковий борг із зазначенням прізвища, імені, по батькові (звісно за наявності), дати народження фізособи, суми податкового боргу.

Серед новацій податкового адміністрування, як податковим інспекторам, так і платникам податків, надано право відкрито застосовувати технічні прилади і технічні засоби для відео- та звуку аудіо запису під час проведення перевірок. Тож можливості сторін для фіксації податкових порушень або для захисту від відповідальності дещо розширюється. Але наскільки це стане ефективним способом, покаже час.

Для платників податку на прибуток передбачено такі зміни. Запроваджено нове обмеження для великих платників, вони матимуть право зменшити фінрезультат до оподаткування не більш ніж на 50% непогашеної суми від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Так, у ІІ читанні передбачено їх перенесення. В ПКУ також буде визначено усі додаткові умови застосування цього обмеження, які потребують детального аналізу вже після офіційного опублікування прийнятих змін.

Також передбачено нову податкову різницю, коригування фінансового результату на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої пов’язаній особі, якщо та за минулий період задекларувала збитки. Збільшити фінрезультат доведеться у разі, якщо така допомога буде врахована у складі витрат при визначенні фінрезультату до оподаткування.

Для всіх платників податку на прибуток, які є власниками, орендарями, чи користувачами земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, також слід готуватися до сплати мінімального податкового зобов’язання. У новому пункті 141.9 ПКУ визначено, що платник податку зобов’язаний у складі податкової декларації за податкових (звітний) рік подати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання, який міститиме інформацію про всі земельні ділянки, їх нормативну грошову оцінку та площу, суму мінімального податкового зобов’язання щодо кожної земельної ділянки і тому подібне. Фактично наявність у юрособи земельної ділянки, віднесеної до сільгоспугідь, означатиме для неї нове податкове навантаження, нові зобов’язання в частині податкового адміністрування і, зрозуміло, появу низки податкових ризиків.

Зміни чекають і на платників податку на додану вартість. Зокрема, змінено строки по включенню до податкового кредиту зареєстрованих до 365 днів податкових накладних. Є перехідне правило, пов’язане з початком запуску цих змін. Тож, чекатимемо далі.

Звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються для електронних сигарет, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни.

І продовжено до 2025 року пільги щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання.

Платникам податку на доходи фізосіб слід готуватися до того, що з 1 січня до 18% збільшиться ставка податку від чистого доходу у разі продажу третього та більше об’єктів нерухомого майна (крім продажу спадщини).

Почнуть діяти нові правила для оподаткування доходів з іноземних джерел та нові правила оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній.

Також фізособи власники, орендарі та користувачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання, яке для них буде нараховуватися податковим органом.

Низку змін передбачено для платників акцизного податку, екологічного податку та рентної плати. Суть змін – збільшення розміру ставок, запровадження нових коефіцієнтів та деяких нових пільг.

Також запроваджують нові правила видачі та анулювання ліцензій для виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551