• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

12 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2018 року

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у лютому

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне щомісячне роз'яснення щодо особливостей індексації зарплати. Так, у лютому слід буде індексувати зарплату на рівні січня 2018 року. Для тих роботодавців, які підвищували оклади працівникам у вересні 2017 року, у лютому потрібно буде нараховувати індексацію вперше.

 

2) З 1 лютого використання «єдиного вікна» в митницях  -  обов'язкове*

Кабмін постановою від 22.11.2017 р. № 878 затвердив зміни до постанови КМУ «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю». Так, з 1 лютого 2018 року використання підприємствами і держорганами інформаційної системи «єдине вікно» стає обов'язковим. Детальніше>>

*UPD 02.02.2018Постановою КМУ від 31.01.2018 р. № 44 передбачено продовження на 1 рік можливості добровільного застосування системи «єдиного вікна» у деяких випадках. Більше тут>>

 

3) Дозвіл на операції з відходами можна буде отримати через електронний сервіс

З 1 лютого 2018 року за ініціативи Мінекології в пілотному режимі запрацює електронний сервіс здійснення операцій у сфері поводження з відходами в частині видачі дозволів на відходи. Більше тут>>

 

4) З 1 лютого Держгеокадастр розпочинає передачу сільськогосподарських земель до власності об’єднаних територіальних громад

31 січня Уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.  Новина на тему>>


 

5) З 4 лютого - зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів

Зміни внесені рішенням НКЦПФР від 28.11.2017 р. №850. Зокрема, Положення доповнено новим розділом, яким встановлюється порядок опублікування відомостей про створення акціонерного товариства однією особою або про придбання однією особою усіх акцій товариства. Що ще змінилося? Читайте тут>>

 

6) З 4 лютого діятимуть  зміни до Типової технологічної схеми здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон

Зміни внесено постановою КМУ від 18.12.2017 р. № 979.  Прийнятими змінами замість заборони надання дозволу на заходження судна в акваторію порту, встановлено, що вивантаження товарів дозволятиметься у разі своєчасного подання митниці в установленому порядку інформації про товари або не раніше, ніж через 24 години після надання цієї інформації.

 

7) З 6 лютого відповідальність за несплату аліментів буде суттєво посилено

6 лютого 2018 року набере чинності Закон України від 07.12.2017 р. №2234-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів".

Цим законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень щодо боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Також встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання. Детальніше читайте тут і тут.

 

8) З 7 лютого договори обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ можна буде укладати в електронній формі

Нацкомфінпослуг розпорядженням від 31.08.2017 р. №3631 затвердило зміни до Положення про особливості укладання договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Зокрема, дозволено посвідчувати факт укладання внутрішнього договору страхування шляхом надання поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, зразок якого затверджено Уповноваженим органом за поданням МТСБУ, у паперовій формі або шляхом надсилання візуальної форми страхового поліса з відображенням даних електронними засобами у формі, придатній для сприйняття його змісту людиною та відтворення на папері.


 

9) Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання:

  • податкової звітності за ІV квартал та 2017 рік;
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2018 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

10) 11 лютого  набере чинності закон про тимчасові дозволи на мовлення в зоні АТО

Законом від 07.12.2017 р. №2244-VII запроваджується механізм прискореного видавання тимчасових дозволів на телерадіомовлення на територіях, найбільш уразливих до зовнішнього негативного інформаційного впливу, а також визначення особливих умов щодо переходу від аналогового до цифрового мовлення в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

 

11)  19 лютого - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2017 р. Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут.

 

12) 23 лютого наберуть чинності  зміни до порядків формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, теплопостачання, водопостачання і водовідведення, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Зміни передбачені постановою КМУ від 15.11.2017 р. № 870. Таким чином врегульовано питання відшкодування втрат підприємств, що виникають протягом періоду розгляду, встановлення та оприлюднення тарифів органами місцевого самоврядування. Передбачається, що таке відшкодування здійснюватиметься за рахунок місцевих бюджетів або за рахунок включення цих витрат певний період до складу тарифів.

______________

 

Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»