• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Щотижневе оновлення зон карантину; проєкти податкових змін та Держбюджету на 2021 рік; відновлення перевірок Держпраці; поява плану перевірок ФСС на ІV квартал тощо. Початок осені був багатим на зміни та події. Тож, щоби не пропустити чогось важливого, рекомендуємо добірку з 12-ти найпопулярніших матеріалів вересня

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

1. З 7 вересня – нові зони карантину

34 тис. переглядів, 7 коментарів

І не тільки з 7 вересня, а й далі щотижня - 14 вересня, 21 вересня28 вересня - через погіршення епідемічної ситуації в Україні оновлювали зони карантину залежно від епідеміологічної ситуації в регіонах.

 

2. До кого з 1 вересня завітає Держпраці з трудовими перевірками?

36 тис. переглядів, 14 коментарів

З 1 вересня Держпраці може прийти з перевірками до роботодавців, у яких обсяг наданих послуг не відповідає фактичній чисельності працівників, у яких:

  • відбулося зменшення кількості працівників під час карантину;
  • відсутня позитивна динаміка працевлаштування після пом’якшення карантину.

 

3. З 1 жовтня вилучаються з обігу 25 копійок та «старі» банкноти гривні

32 тис. переглядів, 11 коментарів

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути засобом платежу під час розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року

 

4. До 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік

22 тис. переглядів, 8 коментарів

Представники роботодавців повинні надати Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в 2021 році (але це стосується не всіх!)

 

5. До уваги роботодавців! Плани перевірок Фонду соцстраху на ІV квартал 2020 року

18 тис. переглядів, 21 коментар

Станом на 21 вересня регіональні управління ФСС всіх областей та м. Києва оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІV квартал 2020 року

 

6. З 1 січня 2021 року запроваджується єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ: що варто знати?

18 тис. переглядів, 16 коментарів

Податківці нагадують: з 1 січня 2021 року платники податків за власним бажанням можуть відкрити єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ. Для цього слід подати відповідне повідомлення до ДПС через свій Електронний кабінет. На підставі нього податківці не пізніше наступного робочого дня включають до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

 

7. Новий облік доходів ФОПів з 2021 року: офіційне роз'яснення від ДПС

18 тис. переглядів, 8 коментарів

При веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку мають право застосовувати будь-який спосіб обліку доходів за період. Але такі записи мають містити інформацію щонайменше про місячні обороти. Крім того, інформація про доходи має відповідати змісту первинних документів за відповідний період.

 

8. Окремих ФОП можуть звільнити від РРО

18 тис. переглядів, 17 коментарів

Данило Гетманцев оприлюднив порівняльну таблицю до законопроєкта про лібералізацію використання РРО. Зокрема, пропонується, щоб РРО та/або ПРРО не застосовувалися платниками ЄП:

  • I групи, крім продажу: технічно складних побутових товарів що підлягають гарантійному ремонту; деталей та приладдя для автотранспортних засобів;
  • II групи, які здійснюють реалізацію товарів чи надання послуг виключно через дрібнороздрібну торговельну мережу та/або які здійснюють діяльність за окремим переліком КВЕД.

 

9. Скасування мораторію на перевірки та податкові зміни - 2021: оприлюднено законопроєкт

15 тис. переглядів, 18 коментарів

15 вересня Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ законопроєкт №4101 зі змінами до ПКУ та деяких інших законів України в частині забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Зокрема, пропонується:

  • відмінити мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • встановити 5-річний строк для перенесення збитків минулих років;
  • надати можливість платнику податку оскаржувати рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості;
  • продовжити строк списання заборгованості з ЄСВ фізособам – підприємцям, які не здійснюють підприємницьку діяльність, строком на 2 місяці (з 90 днів до 150 днів);
  • для фізосіб-«загальників» та «незалежників» змінити правила сплати ЄСВ у разі наявності основного місця роботи;
  • розкриття на письмову вимогу ДПС банківської таємниці тощо.

 

10. ДПС оновила перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК

15 тис. переглядів, 26 коментарів

Це зроблено з метою «удосконалення автоматизованого моніторингу щодо перевірки відповідності операцій, відображених у ПНРК, поданих для реєстрації у ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операцій відповідно до вимог Порядку №1165.

 

11. Нові декларація з ПДВ та податкова накладна – у проєкті Мінфіну

15 тис. переглядів, 7 коментарів

4 вересня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким викладено у новій редакції форми податкової накладної та розрахунку коригування до ПН; повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання ПН та РК; декларацію з ПДВ з додатками; форму уточнюючого розрахунку ПЗ з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Окрім того, проєктом наказу передбачено скасування додатка 1 до Порядку №21 «Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду», а також спрощення форми й порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

 

12. ПДФО 17% та нові ліміти для «єдинників» 2 і 3 груп: чергова законодавча ініціатива

14 тис. переглядів, 24 коментарі

«Слуги народу» пропонують зменшити з 2022 року ПДФО до 17%, а граничні обсяги доходів для «єдинників» 2 і 3 груп розраховувати по-новому, за індивідуальною формулою. Це передбачено законопроєктом №4102.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»