• Посилання скопійовано

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

19 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у серпні 2021 року

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати – нюанси у cерпні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за червень  2021 р. становив 100,2%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації. Тому всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року. Як саме треба було індексувати у липні, ми розповідали тут.

Більше про індексацію у серпні (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) З 1 серпня у фіскальних чеках РРО мають відображатися нові реквізити

ДПС у Львівській області зазначила, що до 1 серпня РРО мають бути доопрацьовані для відображення відповідних реквізитів у касових чеках. Також про це читайте тут.

 

3) З 1 серпня діє закон про часткове повернення аграріям ставки ПДВ 20%

29 липня повернуто з підписом Президента Закон №1600-IX зі змінами до ПКУ щодо ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції. Закон набрав чинності з 1 серпня та з цієї дати почали діяти нові правила оподаткування

 

4) З 1 серпня тариф на електроенергію для населення залишиться без змін

Ціни на електроенергію для населення з 1 серпня залишаються 1,68 грн за кВт-год. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового засідання Кабінету Міністрів 28 липня.

 

5) З серпня звітувати про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари слід за новою формою

ДПСУ наголосила, що починаючи з серпня 2021 року Декларації про максимальні роздрібні ціни на товари (продукцію) будуть прийматися за новими формами.

 

6) 2 серпня – останній день для сплати ПДФО та ВЗ за результатами подання декларацій про доходи

ДПС наголошує, що граничний термін сплати задекларованих сум податків згідно з поданими деклараціями про майновий стан і доходи за 2020 рік не – пізніше 2 серпня.

 

7) З 4 серпня діють зміни до порядку блокування ПН/РК

Постановою КМУ від 28.07.2021 р. №774 внесено зміни до п. 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Стосуються вони формули для визначення загального податкового навантаження (D= S/T, а саме показника T)

 

8) З 5 серпня Україна через «Дельту» посилює правила в'їзду: що зміниться?

Через поширення «дельта»–варіанту коронавірусу Україна посилює правила в'їзду. Нові вимоги торкнуться як іноземців, так і громадян України з 5 серпня 2021 року. Громадяни, які виїхали за кордон до 4 серпня, повертаються в Україну безперешкодно.

 

9) З 6 серпня діють нові форми для надання фінпідтримки розвитку фермерських господарств

6 серпня набрав чинності наказ Мінагрополітики №76, яким затверджено форми для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств.

 

10) З 6 серпня діють нові нормативи, форми звітності, перелік техніки для держпідтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю

Мінагрополітики затвердило нові нормативи, форми звітності, перелік техніки, механізмів та обладнання, передбачені для надання державної підтримки виробників плодів, ягід, винограду та хмелю.

 

11) Багатодітні сім'ї отримають допомогу на підготовку дітей до школи 

6 серпня набрала чинності Постанова КМУ №803, якою запроваджено виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 2000 грн на дітей з багатодітних малозабезпечених сімей для підготовки до навчального року.

 

12) Не пропустіть! 9 серпня- граничний термін подання звітності за II квартал 2021 року

9 серпня є граничним терміном подання податкової звітності за II квартал 2021 року, а також алкогольно-тютюнової звітності за липень 2021 року. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

 

13) З 10 серпня діють оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки

Мінфін затвердив чергові зміни до НП(С)БО та до інших нормативних актів, що стосуються бухгалтерського обліку. Зокрема, у первинному документі реквізит "одиниця виміру господарської операції" слід буде вказувати у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках. У формі Балансу та ф. №2-мс змінили код КОАТТУ на КАТОТТГ. Ці зміни почали діяти з 10 серпня.

 

14) 19 серпня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІI квартал 2021 р. Яких саме, - дивіться  тут.

Нагадуємо, що до кінця серпня діє карантин. Тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків - не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж діють й адмінштрафи за ці порушення. 

 

15) З 23 серпня е-паспорти будуть використовуватися на рівні паперових

Закон №1368-IX закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів. Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.

 

16) З 27 серпня зміниться порядок надання великими платниками податків е-документів під час перевірок

Мінфін наказом від 15.09.2020 р. №561 затвердив зміни до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки. Він визначає загальні принципи організації надання документів (інформації), визначених п. 85.2 ПКУ, в електронній формі великими платниками податків до контролюючих органів та формат і структуру таких документів при проведенні документальної перевірки. Докладніше читайте у новині.

 

17) Карантин в Україні діє до 31 серпня

Згідно з постановою КМУ від 16.06.2021 р. №611 карантин в Україні триватиме до 31 серпня 2021 року. Про це ми повідомляли тут. Проте велика ймовірність, що його продовжать і надалі. Про це повідомимо окремою новиною.

 

18) До 31 серпня діє перехідна модель формування е-лікарняних

З 4 червня по 31 серпня  2021 року діє перехідний період, коли листки непрацездатності будуть створюватися як в електронній формі (тими лікарями, які мають відповідні технічні можливості), так і в паперовій формі (якщо можливості скласти е-лікарняний у лікаря не буде). Більше читайте в аналітиці від редакції.

 

19) І про приємне... додаткові вихідні дні у серпні

У серпні будемо мати 21 робочий день та 10 вихідних. З них чотири вихідні дні поспіль – з 21 по 24 серпня, з відпрацюванням у суботу 28 серпня. Детальніше>>

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»