• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2023 року?

У червні українці мали б мати подовжені вихідні з 3 по 5 червня (Трійця), а також вихідний 28 червня (День Конституції). Але через війну працівники працюватимуть у ці дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у червні 2023 року?

Нагадаємо, що відповідно до статті 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема, у такі святкові і неробочі дні:

  • Трійця – цього року 4 червня (неділя) ;
  • День Конституції України – 28 червня (середа).

За статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав би бути понеділок 5 червня (перенесення вихідного з 04.06.2023 р.) та 28 червня (святковий день).

Порядок розрахунку норми тривалості робочого часу на підприємстві у 2023 році можна переглянути тут >>>

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 18 серпня 2023 року. У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71 - 73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати 4 - 5 та 28 червня, чи, якщо є потреба, вивести людей на роботу у ці дні – кожен керівник підприємства або фізособа-роботодавець вирішує у 2023 році самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальну тривалість робочого тижня під час війни збільшено, і вона становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти до норми робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і неоплачуваним).

Скасування свят і вихідних впливає й на нарахування відпусткових. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 5 та 28 червня (як і в попередні святкові дні) працюватимуть  у звичайному режимі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»