• Посилання скопійовано

Нацбанк оприлюднив Програму своїх дій на 2019 рік

Нацбанк оприлюднив Програму дій на 2019 рік. Вона є дорожньою картою для реалізації середньострокової Стратегії центрального банку впродовж цього року

Нацбанк оприлюднив Програму своїх дій на 2019 рік

Нацбанк повідомляє про появу Програми дій на 2019 рік, яка є дорожньою картою для реалізації середньострокової Стратегії центрального банку впродовж цього року.

Ухвалена та публічно презентована навесні 2018 року Стратегія встановлює сім ключових цілей для Нацбанку. Оприлюднивши цей документ, Нацбанк як сучасний, відкритий, незалежний та ефективний центральний банк публічно зобов’язався докласти максимум зусиль для забезпечення низької інфляції, стабільної, прозорої та ефективної банківської системи, відновлення кредитування, ефективного регулювання фінансового сектора, вільного руху капіталу та фінансової інклюзії.

Зокрема, у поточному році Нацбанк продовжуватиме скеровувати свою діяльність на виконання цих стратегічних цілей, щоб створити сприятливе середовище для учасників фінансової екосистеми – від банків до бізнесу, від споживачів фінансових послуг до тих осіб, які позбавлені доступу до них.

Програма дій на 2019 рік оцінює поточний прогрес у втіленні Стратегії, досягнутий минулого року, та містить чіткий перелік дій та ключових активностей регулятора, а також аналіз внутрішніх і зовнішніх ризиків, які можуть стати на завади реалізації цих заходів. Кожна з дій та активностей центробанку має зазначений строк виконання та оцінку очікуваних ефектів від їх реалізації для фінансової екосистеми.

Водночас НБУ є учасником фінансової екосистеми, і його здатність втілювати стратегічні цілі в багатьох випадках прямо залежить і від дій інших її учасників. Нацбанк відкритий до конструктивної співпраці з усіма стейкхолдерами – клієнтами Національного банку та закликає разом працювати над розвитком економіки та фінансової системи України.

«Звичайно, пройти шлях до стійкої економіки і розвинутої та стабільної фінансової системи ми не можемо самотужки – це потребує спільної роботи Національного банку і вас – банків, бізнесу, державних органів, експертної спільноти та медіа», – наголосив Голова НБУ Яків Смолій, презентуючи Програму дій сьогодні під час Зустрічі НБУ з клієнтами та партнерами.

Також, зазначається у Програмі дій, важливою передумовою досягнення стратегічних цілей Нацбанку є відсутність суттєвих шоків у внутрішньому та зовнішньому середовищі. Реалізація окреслених ризиків може поставити під загрозу спроможність Нацбанку втілити заплановану Програму дій.

«Зокрема, від стану глобальної економіки, розгортання протекціоністських настроїв у світі, динаміки цін на сировинні товари і апетитів інвесторів до країн, що розвиваються, залежить здатність знизити інфляцію та перейти до вільного руху капіталу. А посилення зовнішньої військової агресії може поставити під загрозу не лише потенційні досягнення, а й здобутки минулих років!», – йдеться у документі. Тим часом до потенційних ризиків Національний банк також відніс послаблення інтересу до країн, що розвиваються, та відплив капіталу з цих країн, а також посилення трудової міграції українців.

Ознайомитися з текстом Програми дій Національного банку на 2019 рік можна тут.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»