• Посилання скопійовано

НБУ наголошує: банки зобов'язані приймати від клієнтів монети дрібних номіналів!

До НБУ надходять скарги громадян у зв'язку з безпідставною відмовою банків в обміні розмінних монет на банкноти, прийманні монет для сплати платежів та для зарахування на рахунки. Тому НБУ видав щодо цієї проблеми лист від 22.04.2019 р. №50-0006/21859

НБУ наголошує: банки зобов'язані приймати від клієнтів монети дрібних номіналів!

У коментованому листі Національний банк України в черговий раз наголошує на необхідності забезпечення банками безумовного дотримання вимог законодавства України, нормативно-правових актів Національного банку України щодо роботи з готівкою, зокрема з розмінними монетами. 

До речі, подібні роз'яснення надавались і раніше. НБУ листом від 26.07.2018 р. №50-0007/40750 вже нагадував банкам про їх обов'язок забезпечувати приймання від клієнтів розмінних монет без будь-яких обмежень за всіма видами платежів відповідно до законодавства України. Однак, як бачимо, проблема залишається. Тому доводиться нагадувати ще раз.

Відповідно до пп. 2 п. 13 розділу I Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 25.09.2018 р. №103 (зі змінами), банк має забезпечувати обов'язкове приймання на вимогу клієнта придатних до обігу банкнот і монет, не придатних до обігу та таких, що вилучаються з обігу Національним банком.

Постановою Правління НБУ від 15.03.2018 р. №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» (далі – Постанова №25) передбачено, що у випадку відсутності монет дрібних номіналів необхідно проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи чи послуги) до сум кратних 10 коп.

Відповідно до п. 3 Постанови №25 банки зобов'язані забезпечити не лише приймання без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, для обміну на монети та банкноти інших номіналів, а й видачу клієнтам монет дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси.

А якщо залишку банкам не вистачає, НБУ повідомив, що готовий забезпечити банки та їх підрозділи розмінними монетами номіналом 10 коп. для задоволення потреб клієнтів.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»