• Посилання скопійовано

Увага! З 25 жовтня 2019 року введена в обіг банкнота номіналом 1000 грн

Чому виникла потреба у введенні нової банкноти? Який вигляд вона буде мати?

Увага! З 25 жовтня 2019 року введена в обіг банкнота номіналом 1000 грн

Національний банк України 25 жовтня 2019 року ввів у обіг банкноту номіналом 1 000 гривень. 

"Відсьогодні банки зможуть отримати її у Національному банку і видавати своїм клієнтам, – розповів Голова Національного банку України Яків Смолій. – Ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку". Про це йдеться в новому повідомленні від НБУ. 

Банкнота номіналом 1 000 гривень:

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

«Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році», – повідомив Яків Смолій.

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

«Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту, – зазначив Яків Смолій. – За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень».

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • «віконна» захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (пурпурний) та яскраво виражений комбінований оптично-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

 

Чому з'явилася потреба в новій банкноті

Про це ще 25 червня розповів Яков Смолій під час свого прес-брифінгу щодо оптимізації номінального ряду банкнот і монет гривні. Зокрема, за його словами, з огляду на зростання рівня доходів і цін в українців з’явилася потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Змінилася і структура банкнот в обігу. Зараз більше 55% з них припадає на банкноти номіналом 500 грн і ще третина – на 200 грн. Зважаючи на світовий досвід, таке наближення до 50% свідчить про потребу введення вищого номіналу.

Отже, необхідність уведення у обіг банкноти в 1000 гривень назріла вже доволі давно.

Офіційні фото банкноти номіналом 1000 гривнь високої якості.

Подробиці про нову банкноту на окремому тематичному порталі НБУ дивиться тут.

***

Читайте також: НБУ надрукує 5 млн банкнот номіналом 1000 грн

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»