• Посилання скопійовано

НБУ змінив вимоги до обов’язкових резервів банків

З 10.03.2020 року норми обов’язкових резервів банків залежатимуть від валюти залучених коштів, а не від їхньої строковості, як зараз

НБУ змінив вимоги до обов’язкових резервів банків

Нацбанк розповідає, що з 10 березня 2020 року норми обов’язкових резервів банків залежатимуть від валюти залучених коштів, а не від їхньої строковості, як зараз. Для гривневих коштів буде встановлено нульову ставку резервування, а для валютних – 10%. Це сприятиме двом стратегічним цілям Національного банку – активізації банківського кредитування та дедоларизації економіки.

«На нашу думку, зміна підходу до формування резервів не лише сприятиме зниженню доларизації банківських вкладів, а й допоможе швидше здешевити гривневі кредитні ресурси для населення та бізнесу», – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій, оголошуючи це рішення під час пресбрифінгу з монетарної політики.

Сьогодні валютні кредити незатребувані ані серед бізнесу, ані серед населення, хоча валютна ліквідність банківської системи сягає близько 6 млрд дол. США. Водночас економіка потребує активізації кредитування в національній валюті. Однією з передумов для цього є зменшення відсоткових ставок у гривні.

Зменшення облікової ставки Національного банку упродовж цього року з 18% до 13,5%  і очікування її подальшого зниження до 8% поступово транслюються у здешевлення гривневих кредитів. Обнуління вимог обов’язкового резервування у гривні надасть додатковий імпульс цьому процесу завдяки здешевленню для банків гривневих залучень.

Водночас відтермінування запровадження нового підходу пов’язане з необхідністю перехідного періоду, під час якого банки підлаштовуватимуть свої комерційні політики під оновлені вимоги до обов’язкових резервів.

Запровадження нового підходу до формування банками обов’язкових резервів затверджено Рішенням Правління Нацбанку від 12.12.2019 р. №926-рш «Про внесення зміни до рішення Правління Національного банку України від 23 листопада 2017 року №752-рш». Зміни набувають чинності 10 березня 2020 року.

Довідково: Поточні нормативи обов’язкового резервування для банків розраховуються залежно від строковості залучених коштів. Для строкових коштів вони становлять 3%, для коштів, залучених на поточні рахунки – 6,5%.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»