• Посилання скопійовано

Зарахування зустрічних однорідних вимог за ЗЕД-договором: чи буде знятий валютний контроль?

Банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за ЗЕД-операцією на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог

Зарахування зустрічних однорідних вимог за ЗЕД-договором: чи буде знятий валютний контроль?

Управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що в умовах воєнного стану основним нормативним актом, який регулює розрахунки в зовнішньоекономічній діяльності, є Постанова НБУ №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану». Як вказано в п. 21 цієї Постанови, протягом дії воєнного стану інші нормативно-правові акти Національного банку України діють у частині, що не суперечать цій Постанові.

Так, відповідно до п. 14-2 Постанови №18 граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на суму більше еквівалента 400 000 грн становлять 180 календарних днів та застосовуються до операцій, здійснених з 05 квітня 2022 року (якщо операція відбулася раніше, то до неї застосовується загальний строк 365 днів, передбачений постановою НБУ від 02.01.2019 №5).

При цьому відповідно до п. 14-6 Постанови №18 банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту / імпорту товарів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог (крім операцій операторів телекомунікацій з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг, а саме міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіка).

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»