• Посилання скопійовано

Розроблено вимоги щодо обліку страхових договорів та захисту інформації страховика

Нацбанк оприлюднив проєкт Положення про порядок обліку страховиком договорів, пов’язаних зі здійсненням діяльності із страхування, та вимог до захисту інформації страховика

Розроблено вимоги щодо обліку страхових договорів та захисту інформації страховика

Національний банк пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про порядок обліку страховиком договорів, пов’язаних зі здійсненням діяльності із страхування, та вимог до захисту інформації страховика (далі – Положення).

Положення розроблене з метою реалізації вимог Закону України “Про страхування” та імплементації європейських стандартів здійснення страхової діяльності. Документом встановлено єдині вимоги до ведення страховиком обліку договорів страхування (перестрахування) та інших операцій зі страхування в електронному вигляді в інформаційних системах і підходи до захисту інформації в таких системах.

Положення, зокрема, встановлює вимоги до обліку: 

  • договорів страхування та перестрахування, а також персоніфікованого обліку договорів страхування життя;
  • заявлених вимог на здійснення страхової виплати;
  • договорів аутсорсингу та із страховими посередниками, а також операцій за регресними вимогами;
  • технічних резервів за укладеними договорами та ведення реєстру активів для покриття технічних резервів.

Положення набере чинності з 01 січня 2024 року, водночас страховики матимуть час для приведення своєї діяльності у відповідність до нових вимог, зокрема для розроблення та затвердження внутрішніх документів, до 01 липня 2024 року.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями: 

Зауваження та пропозиції до Положення приймаються до 18 грудня 2023 року включно на електронну адресу: NBFI.regulations@bank.gov.ua або на поштову адресу: вул. Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»