• Посилання скопійовано

Нацбанк розширив можливості використання дистанційної ідентифікації фізосіб через систему BankID

З 5 листопада 2018 року діятиме нова редакція Положення про Систему BankID Національного банку України

Нацбанк розширив можливості використання дистанційної ідентифікації фізосіб через систему BankID

Нацбанк розширив можливості використання дистанційної ідентифікації фізосіб через систему BankID НБУ для отримання клієнтами банків:

  • адміністративних;
  • банківських;
  • інших послуг.

Відповідні норми містить постанова НБУ від 03.10.2018 р. №105 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Цей документ затверджує нову редакцію Положення про Систему BankID НБУ.

Відповідна редакція надасть можливість використовувати цю систему як один з інструментів ідентифікації фізосіб для надання банківських послуг (наприклад, відкриття рахунку).

Зокрема, Постановою №105 визначено:

  • умови та порядок підключення, зупинення використання та відновлення роботи абонентів Системи BankID НБУ, а також порядок користування цією системою для абонентів та користувачів (фізосіб);
  • процедуру проходження дистанційної ідентифікації фізосіб;
  • порядок передачі ідентифікаційних даних в Системі BankID НБУ;
  • вимоги до захисту інформації в Системі BankID НБУ;
  • організаційна структура Системи BankID НБУ.

«Громадяни вже найближчим часом, окрім адміністративних, зможуть отримувати дистанційно банківські та інші послуги. Для цього потрібно буде лише, щоб банк користувача підключився до Системи BankID НБУ. Банки ж зможуть відкривати рахунки фізичним особам дистанційно. Інші учасники системи – юридичні особи та небанківські установи – матимуть можливість розпочати надання своїх послуг дистанційно за допомогою ідентифікації через Систему BankID НБУ, що значно спростить процедуру отримання таких послуг і оптимізує витрати компаній за рахунок автоматизації процесів, а також зекономить час потенційних покупців», – пояснив переваги системи директор Департаменту інформатизації Національного банку України Володимир Нагорнюк.

Відповідно до інформації, наданої банками України станом на 01.01.2018 р., понад 13 млн. фізосіб-клієнтів банків використовують дистанційне обслуговування своїх рахунків, у тому числі з використанням системи клієнт – інтернет-банк. Загалом з 2016 року кількість клієнтів – фізичних осіб, що використовують дистанційне обслуговування своїх рахунків у банках, зросла більш ніж утричі.

Завдяки поширенню використання фізособами системи клієнт – інтернет-банк, Система BankID НБУ здатна стати достатньо масовим засобом для дистанційної ідентифікації фізосіб – клієнтів банків України за умови приєднання банків до цієї системи.

Постанова №105 набере чинності 5 листопада 2018 року.

 

Довідково:

Проект BankID НБУ – Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізосіб (з 03.10.2018 року – Система BankID НБУ) – започаткований у 2015 році.

Упровадження цієї системи спрямоване на реалізацію для банків України електронної дистанційної ідентифікації клієнтів- фізичних осіб та надання громадянам України дистанційного доступу до державних, адміністративних, банківських та інших послуг.

Нацбанк є власником системи та регулює відносини між абонентами-учасниками системи. Це дає можливість зробити систему загальнонаціональною та рівнонаближеною до всіх зацікавлених учасників – банків, державних органів та компаній.

Підключення до Системи BankID Національного банку для всіх учасників безкоштовне.

На порталі державних послуг зараз доступно більш, ніж 70 державних послуг, які можуть бути отримані дистанційно. Незабаром планується збільшення цієї кількості до 100 найбільш популярних послуг.

Наразі до системи підключені «Ощадбанк» та «Радабанк», низка банків знаходиться на різних стадіях підготовки, тестування та підключення до системи.

Серед комерційних учасників найбільш зацікавленими є мобільні оператори та небанківські фінансові установи.

***

Читайте також: Нацбанк розширює можливості національної системи BankID

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»