• Посилання скопійовано

НКЦПФР схвалила Концепцію консолідованого нагляду за діяльністю учасників небанківських фінансових груп

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила Концепцію консолідованого нагляду за діяльністю учасників небанківських фінансових груп на черговому засіданні регулятора, яке відбулося 7 червня 2012 року.

«Нагляд на консолідованій основі — це нагляд за фінансовими групами з метою забезпечення стабільності фінансової системи та обмеження ризиків, на які наражається фінансова установа внаслідок участі у фінансовій групі, шляхом регулювання, моніторингу та контролю ризиків фінансової групи. Розроблена Концепція має встановити основні методи та заходи, які будуть використовуватись регулятором, небанківськими фінансовими групами та їх відповідальними особами задля мінімізації ризиків діяльності учасників фінансового сектору економіки України», — пояснює Костянтин Кривенко, член НКЦПФР.

Першим етапом впровадження Концепції, за словами пана Кривенко, є розроблення Комісією вимог стосовно порядку визначення та призначення уповноваженої особи небанківської фінансової групи. Крім того, передбачається встановити порядок подання необхідної звітності та інформації про діяльність небанківської фінансової групи і встановлення вимог до запровадження уповноваженою особою цієї групи внутрішньогрупових систем обліку, аудиту, контролю, інформаційних систем діяльності учасників групи, а також мінімізації ризиків їх діяльності тощо. Зокрема, планується розроблення рекомендацій, покликаних удосконалити систему корпоративного управління та управління ризиками таких учасників.

Регулятор передбачає, що концепція дасть можливість створити у небанківських фінансових групах адекватні особливості правовідносин облікових процедур та інформаційні системи, необхідні для забезпечення виконання вимог консолідованого та субконсолідованого нагляду, удосконалити вимоги стосовно регулятивного капіталу таких груп та їх окремих учасників.

Загалом розроблена концепція дозволить мінімізувати ризики провадження професійної діяльності на фондовому ринку особами, які є учасниками небанківських фінансових груп, а також підвищити якість захисту прав та законних інтересів інвесторів та контрагентів таких осіб.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»