• Посилання скопійовано

Завершено підготовку документа щодо надання профучасниками інформації про суть фінпослуги

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) завершила роботу з підготовки документа щодо надання профучасниками інформації про суть фінансової послуги. Відповідне рішення «Про внесення змін до нормативно-правових актів щодо правил (умов) здійснення відповідних видів професійної діяльності на фондовому ринку стосовно надання професійним учасником фондового ринку інформації клієнту про фінансову послугу, яку він надає» було прийнято на плановому засідання регулятора.

«Ми розраховуємо, що зміни, передбачені документом, насамперед зроблять процедуру надання профучасниками фінансових послуг значно прозорішою. Передусім регулятор передбачив обов’язкове укладання спеціального договору, згідно з яким особа, що надаватиме фінансову послугу, в обов’язковому порядку забезпечуватиме роз’яснення для клієнта суті здійснюваних операцій та даватиме правильне розуміння послуги. При цьому документом передбачено, що профучасник не нав’язуватиме клієнту її придбання. Основною метою, яку ставила перед собою Комісія, створюючи документ, було покращення захисту прав інвесторів як ключового завдання регулятора, і, маю надію, що позитивний результат не змусить на себе довго чекати», -- зазначив О. Тарасенко, член НКЦПФР.

Крім того, як зауважив О. Тарасенко, прийняття документа сприятиме запобіганню порушень профучасниками на ринку цінних паперів, а також наданню повної та вичерпної інформації емітентам чи депонентам.

Прийняттям цього документа регулятор не встановлює чітких обмежень і вимог щодо формату інформації про послугу. Профучасники матимуть змогу самостійно визначити зручні та прийнятні для них форми. Розробники документа зазначають, що це може бути поліграфічна продукція з докладним описом здійснюваних послуг тощо. Наразі Комісія розробляє рекомендації з організації такого процесу для споживачів, де буде прописано можливість розміщення подібної інформації на офіційному сайті компанії.

Наразі рішення спрямоване до Міністерства юстиції України для проходження процедури державної реєстрації.

Довідка.

Зміни вносять до таких регуляторних актів:

-- Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами від 12.12.2006 р. №1449, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 23.01.2007 р. за №52/13319;

-- Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.10.2006 р. №1000, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2007 р. за №49/13316;

-- Положення про депозитарну діяльність, затвердженого рішенням від 17.10.2006 р. №999, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27.11.2006 р. за №1238/13112;

-- Положення про функціонування фондових бірж, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19.12.2006 р. №1542, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.01.2007 р. за №35/13302 (зі змінами).

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»