• Посилання скопійовано

Уряд готується запустити державні казначейські зобов'язання для населення - НБУ

Уряд України зараз пропонує населенню для збереження його валютних заощаджень ще один, крім валютних ОВДП, зручніший вид валютних інвестицій – державні казначейські зобов’язання, а їх переваги очевидні. Про це повідомив директор департаменту з управління валютними резервами та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубихвіст

За його словами, ці державні цінні папери випущені у документарній формі і не потребують відкриття рахунку чи укладання договору з банком. Також, власники державних казначейських облігацій не зобов’язані декларувати свій інвестиційний дохід, що дуже спрощує операції з цими цінними паперами.

По-друге, державні казначейські облігації виражені в доларах США і є високоліквідним фінансовим інструментом, який користуватиметься попитом як у фізичних осіб, так і в банків. Тобто особа, яка є власником державних казначейських облігацій, за бажанням може звернутися в будь-який момент до банку та продати їх. Таким чином, на відміну від депозиту, інвестовані кошти в разі потреби можуть бути повернені повністю чи частково шляхом продажу або всього пакета цінних паперів, або його частки.

Крім того, Дубихвіст зауважив, що уникаючи посередників, держава буде здійснювати запозичення безпосередньо у населення і тому дохідність казначейських зобов’язань буде вищою, ніж дохідність за депозитами. Крім того, інвестовані у ці цінні папери кошти в повному обсязі будуть гарантовані державою на відміну від депозитів, гарантована сума за якими зараз становить 150 тис. грн.

На думку Дубихвоста, для того щоб люди повірили фондовому ринку, потрібно, щоб на ньому були надійні інструменти. У цьому випадку ми маємо найнадійніший інструмент, який можливий, – це борг держави. У будь-якій країні державний борг – це найнадійніший інструмент вкладення коштів. І тому, перші кроки на ринку цінних паперів люди будуть робити, купуючи державні казначейські зобов’язання.

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»