• Посилання скопійовано

Отримання підзвітними особами валюти на відрядження безпосередньо у банку не передбачено законодавством

Чи може підзвітна особа отримувати готівку в іноземній валюті на відрядження безпосередньо в установі банку, минаючи касу юридичної особи?

Згідно з п. 2.2 Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою НБУ від 30.05.2007 р. №200, уповноважений банк здійснює видачу готівкової іноземної валюти з поточного рахунка юридичної особи — резидента або іноземного представництва на підставі заяви на видачу готівки, доручення повноважному представнику на отримання іноземної валюти у касі уповноваженого банку та листа-розрахунку, який містить такі дані:
— прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) осіб, які виїжджають за кордон;
— розрахунок витрат.
Уповноважений банк залишає у касових документах документи, на підставі яких здійснюється видача з поточного рахунка готівкової іноземної валюти.
При цьому згідно з вимогами Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15 грудня 2004 року №637, видача готівкових коштів під звіт або на відрядження здійснюється відповідно до законодавства. Без оприбуткування у касі підприємства можна використовувати готівку, одержану з карткового рахунка із застосуванням корпоративного спеціального платіжного засобу або особистого спеціального платіжного засобу.
Зазначені довірені особи подають до бухгалтерії підприємства звіт про використання коштів разом із підтвердними документами в установлені строки та порядку, що визначені для підзвітних осіб законодавством України, а також документи про одержання готівки з карткового рахунка (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала тощо) разом із невитраченим залишком готівки (п. 2.12 р. 2 Положення).
Тобто отримання підзвітними особами готівки в іноземній валюті на відрядження безпосередньо в установі банку, минаючи касу підприємства, не передбачено чинним законодавством.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»