• Посилання скопійовано

НБУ продовжив 90-денний строк повернення валюти та її продаж ще на 6 місяців

НБУ змінив строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті

НБУ продовжив 90-денний строк повернення валюти та її продаж ще на 6 місяців

НБУ постановив, що розрахунки за за операціями з експорту та імпорту товарів здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів. 

Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в інвалюті за кордону на користь юридичних осіб, фізосіб-підприємців, іноземних представництв, а також надходження в інвалюті, на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ.

Не підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України надходження в інвалюті:

- на користь держави або під державні гарантії;

- за кредитами, позиками, що залучаються відповідно до міжнародних договорів України;

- за проектами (програмами) міжнародної технічної допомоги, що пройшли державну реєстрацію;

- на користь резидентів-посередників за договорами комісії, доручення, консигнації або за агентськими угодами, що підлягають подальшому перерахуванню власникам коштів. 

Крім цього, встановлена вимога щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в інвалюті на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць.

Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора та в російських рублях.

Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати кошти, які надходять із-за меж України за переказами на користь фізичних осіб в іноземній валюті, на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2909 "Інша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку".

Обов'язковий продаж надходжень в іновалюті здійснюється без доручення клієнта, не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на аналітичний рахунок.

Виплата переказу, що надійшов в інвалюті з-за кордону на користь фізособи, у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць, здійснюється в гривнях і зараховується на поточний рахунок отримувача переказу (Постанова НБУ від 14.11.2013 р. № 453).

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»