• Посилання скопійовано

З 01.01.2014 року - нові вимоги до головбухів професійних учасників ринку цінних паперів

Професійні вимоги поширюються на будь-яку фізичну особу, яка виконує обов’язки з ведення бухгалтерського обліку в професійному учаснику фондового ринку

З 01.01.2014 року - нові вимоги до головбухів професійних учасників ринку цінних паперів

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) звертає увагу професійних учасників фондового ринку на набуття чинності з 01.01.2014 року Професійних вимог до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів, затверджених рішенням Комісії від 25.04.2013 № 769 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 21.05.2013 року за № 793/23325. Згідно до пункту 2 документу, зазначені Професійні вимоги поширюються на осіб, які займають посаду головного бухгалтера професійних учасників фондового ринку (крім банків).

У разі, якщо в професійному учаснику фондового ринку відсутня посада головного бухгалтера, зазначені вимоги застосовуються до особи, яка виконує обов’язки з ведення бухгалтерського обліку в професійному учаснику фондового ринку. Так, відповідно до частини четвертої статті 8 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

- введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

- користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

- ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

- самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.

Таким чином, Професійні вимоги поширюються на будь-яку фізичну особу, яка виконує обов’язки з ведення бухгалтерського обліку в професійному учаснику фондового ринку.

В Комісії звертають увагу на необхідність дотримання професійними учасниками фондового ринку відповідних вимог рішення регулятора.

Джерело: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»