• Посилання скопійовано

Врегульовано роботу депозитарних установ в зоні АТО

НКЦПФР затвердила документ, що передбачає дії депозитарних установ, які працюють в зоні антитерористичної операції

Врегульовано роботу депозитарних установ в зоні АТО

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) прийняла рішення «Щодо запобігання порушень прав інвесторів та уникнення ризиків професійних учасників» на своєму плановому засіданні 11 листопада 2014 року.

«Документ був розроблений у зв’язку із ситуацією, що склалась на окремих територіях Донецької та Луганської областей, яка може призвести до виникнення загрози заволодіння сторонніми особами інформацією, документами та майном учасників фондового ринку. Головним завданням регулятора у цій ситуації є забезпечення захисту прав інвесторів і запобігання та уникнення ризиків у діяльності професійних учасників фондового ринку», – наголосила Ірина Курочкіна, директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР.

Документ передбачає, що депозитарні установи, які працюють на Окремій території (в населених пунктах Донецької та Луганської областей, що знаходяться на території проведення антитерористичної операції), мають протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності цим рішенням повідомити НКЦПФР та НДУ (Національний депозитарій України) про неможливість (у разі такої неспроможності) виконувати будь-яку зі своїх функцій із зазначенням дати зупинення її провадження. У випадку неотримання такого повідомлення протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня набрання чинності цим рішенням, Комісія вважатиме депозитарну установу та/або її структурні підрозділи такими, що зупинили діяльність з наступного дня після останнього виходу на зв'язок з НДУ та не підтримання його протягом п’яти робочих днів поспіль. Також цим документом регулятор рекомендує протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності таким депозитарним установам та/або їхнім структурним підрозділам тимчасово змінити свою фактичну локацію поза межами Окремої території, Автономної республіки Крим та міста Севастополя на період до закінчення проведення антитерористичної операції та створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку за місцезнаходженням. Після чого протягом п’яти робочих днів надати НКЦПФР та НДУ відповідне письмове повідомлення про ці зміни (із зазначенням нового місцезнаходження та графіка роботи) та впродовж п'ятнадцяти робочих днів – копію договору, що підтверджує право тимчасового користування приміщенням.

У випадку, якщо депозитарна установа не змінила свого місцезнаходження, вона має протягом п’ятиробочих днів з дня набрання чинності цим рішенням передати бази даних депозитарного обліку та інформацію, необхідну для отримання доступу до них (паролі) до НДУ (за допомогою розробленого НДУ спеціального сервісу), після чого зупинити проведення будь-яких операцій за рахунками депонентів цінних паперів, відкритими в депозитарній установі або її структурному підрозділі,до закінчення проведення антитерористичної операції та створення умов, необхідних для відновлення провадження професійної діяльності на фондовому ринку.

Якщо депозитарна установа не виконає передбачених цим рішенням дій, то має припинити проведення операцій, пов’язаних з набуттям або припиненням прав власності на цінні папери, у тому числі щодо проведення розрахунків у цінних паперах за правочинами щодо них,та повідомити про це Розрахунковий центр. У випадку отримання від НДУ такого повідомлення Розрахунковий центр має припинити прийом до виконання зобов’язань за договорами щодо цінних паперів.

Додамо, що під час оприлюднення проекту схваленого нині документу були отримані та враховані пропозиції та зауваження від НДУ (Національного депозитарію України), ПАРД (Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв) та АФП (Асоціації «Фондове партнерство»).

Наразі документ поданий на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України; він набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»