• Посилання скопійовано

Нацбанк удосконалив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

Національний банк запроваджує низку змін до нормативно-правових актів, які розширюють можливості банків з обміну інформацією про валютні операції клієнтів, а також удосконалюють окремі вимоги до торгівлі іноземною валютою

Нацбанк удосконалив порядок обміну інформацією про валютні операції клієнтів

Цы зміни закріплені Постановою НБУ  від 24.07.2018 р. №86, яка набуває чинності 27 липня 2018 року.

По-перше, врегульовано питання обміну інформацією про валютні операції клієнта між уповноваженими банками та ліквідаторами банків або юридичними особами, які утворилися в результаті ліквідації банку за рішенням власників, необхідні у випадку переходу клієнта до нового обслуговуючого банку та існування у нього незавершених операцій.

Обмін інформацією про незавершені розрахунки клієнта буде здійснюватись на паперовому носії виключно фельдзв’язком, спецзв’язком, поштовим зв’язком (рекомендованим або цінним листом). На сьогодні цей обмін здійснюється лише засобами електронної пошти Національного банку України.

Водночас на банки покладено обов’язок належним чином здійснити перевірку достовірності отриманої інформації.

По-друге, банки зможуть купувати іноземну валюту за кошти клієнтів для обміну на іншу іноземну валюту, потрібну для виконання ними зобов’язань за зовнішньоекономічними договорами на міжбанківському валютному ринку та/або на міжнародному валютному ринку. Раніше операція з обміну на іншу іноземну валюту здійснювалась виключно на міжнародному валютному ринку.

Крім того, уточнено формулювання норми, яка регламентує здійснення уповноваженими банками купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на умовах "форвард". Уточненням чітко визначається, що банки можуть здійснювати такі операції з клієнтами-резидентами, що є суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, та/або з іншими уповноваженими банками.

Зазначені зміни, на думку НБУ, нададуть можливість клієнтам, які раніше обслуговувалися у банках, які наразі ліквідуються/у яких процедура ліквідації вже завершена, та у зв’язку з цим не була забезпечена передача необхідної інформації засобами електронної пошти Національного банку України, купувати та/або перераховувати іноземну валюту, а новим обслуговуючим банкам – здійснювати дієвий контроль за валютними операціями клієнта. Також ці зміни сприятимуть підвищенню ефективності проведення операцій з торгівлі іноземною валютою.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»