• Посилання скопійовано

Які правила ввезення валюти через кордон діють в Україні?

Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту без письмового декларування в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро

Які правила ввезення валюти через кордон діють в Україні?

НБУ розповідає наступне.

​​Дорога додому – чи не найзаповітніше бажання мільйонів українців, які рятувалися від війни в інших країнах. Сьогодні багато з них ухвалюють це важливе рішення – «я їду додому».

Тож хочемо нагадати вам, які вимоги до ввезення валютних цінностей з-за кордону діють сьогодні, щоб ви могли підготуватися заздалегідь.

 

Які правила переміщення через кордон України валютних цінностей при в’їзді в Україну?

Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали без письмового декларування митному органу в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

Письмове декларування – форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі точних даних про валютні цінності через заповнення на кордоні митної декларації встановленої форми.

Письмове декларування здійснюється, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі необхідно декларувати повну суму.

 

Чи можуть здійснювати переміщення валютних цінностей через кордон України неповнолітні особи?

Так. Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. Тобто так само потрібно декларувати валютні цінності, якщо їх вартість перевищує 10 000 євро. Письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

 

Чи є обмеження щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України?

Такі обмеження не передбачені законодавством.

Звертаємо вашу увагу, що нормативно-правові акти НБУ не вимагають подання підтвердних документів про зняття/придбання/обміну валютних цінностей для їхнього ввезення в Україну, тоді як при вивезенні цінностей з країни підтвердні документи надавати потрібно.

Під час переміщення валютних цінностей необхідно враховувати вимоги постанови КМУ від 27.02.2019 р. №203, яка визначає окремі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей.

Більше інформації про умови користування фінансовими послугами під час воєнного стану в Україні читайте на спеціальному порталі НБУ «Фінансова оборона України».

***

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»