• Посилання скопійовано

НБУ підкоригував дві методики розрахунку вартості кредитів для населення

Нацбанк затвердив нові правила розрахунку банками загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, відповідно до вимог Закону «Про споживче кредитування», який набирає чинності сьогодні, 10 червня

НБУ підкоригував дві методики розрахунку вартості кредитів для населення

Зокрема, Нацбанк встановив методику розрахунку загальної вартості кредиту для позичальника-фізичної особи, що відповідає положенням Закону «Про споживче кредитування» в частині складових загальної вартості кредиту. До цих складових належать платежі за послуги кредитодавця та кредитного посередника (за наявності).

Крім того, Національний банк, відповідно до положень даного закону, розробив методику розрахунку реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит, яка базується на положеннях Директиви ЄС 2008/48/ЄС про кредитні угоди для споживачів. Зокрема, формула розрахунку реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит повністю відповідає законодавству ЄС. Для її розрахунку використовується формула ефективної річної процентної ставки, яка є універсальним показником для будь-якої схеми нарахувань за кредитом. Таким чином, врахування положень Директиви ЄС 2008/48/ЄС при обчисленні реальної річної ставки забезпечує єдиний підхід до розрахунку банками загальної вартості кредиту для позичальника-фізичної особи, надає йому можливість здійснити порівняльний аналіз умов різних кредитних угод та обрати найбільш прийнятний для себе варіант.

Обидві методики розрахунку введені у дію постановою НБУ від 08.06.2017 р. № 49 «Про затвердження Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит», яка набуває чинності  10 червня 2017 року.

У зв’язку з прийняттям цієї постанови втрачають чинність Правила надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджені постановою НБУ від 10.05.2007 р. № 168.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»