• Посилання скопійовано

Нацбанк вирішив звузити перелік перевіряючих банками операцій з особами з країни-агресора

Нацбанк звузив перелік фінансових операцій, що перевіряється та аналізуються банками, з особами, що мають місцезнаходження в країні, визнана Верховною Радою державою-агресором/державою-окупантом. Про це йдеться в постанові НБУ від 24.07.2017 р. №67

Нацбанк вирішив звузити перелік перевіряючих банками операцій з особами з країни-агресора

За змінами, встановленими Постановою НБУ від 24.07.2017 р.  №67 та внесеними у п. 4 Положення №369, відтепер всі банки зобов’язані забезпечити всебічний аналіз і перевірку документів (інформації) про фінансові операції (наміри здійснення фінансових операцій), а також відомостей про їх учасників, крім деяких видів операцій. Про це далі.

Нагадаємо, що за п. 4 Положення №369 до внесення змін Постановою №67 на ряд фінансових операцій, крім операцій з особами, що мають місцезнаходження в країні, визнана Верховною Радою державою-агресором/державою-окупантом, зазначена вимога не поширювалася. До них, зокрема, відносяться операції, що здійснюються: 

  • на суму, що не перевищує 150 тис. грн (в еквіваленті); 
  • на користь держави або під державні гарантії;
  • за кредитами, позиками, залученими у відповідність з міжнародними угодами України; - по проектах (програмах) міжнародної технічної допомоги, що пройшли державну реєстрацію;
  • по проектах, які здійснюються в рамках угод між Україною та Європейським Союзом; - з міжнародно-технічним програмам і проектам, зареєстрованим відповідно до закону "Про наукову і науково-технічну діяльність"
  • з залучення грантів від міжнародних фінансових організацій, членом яких є Україна; - на виконання договорів, укладених резидентами з міжнародними фінансовими організаціями, членом яких є Україна; 
  •  на виконання договорів, укладених резидентами з міжнародними компаніями (включаючи їхні дочірні компанії), включеними в список 2000 найбільших публічних компаній світу (Forbes Global 2000);
  • з метою проведення розрахунків між суб'єктами господарської діяльності України та іноземними суб'єктами господарської діяльності в рамках міжнародних договорів України; 
  • на підставі індивідуальних ліцензій, виданих НБУ; 
  • з метою повернення коштів, отриманих іноземними інвесторами від продажу лістингових цінних паперів на фондових біржах.

У новій редакції п. 4 Положення №369 виключена застереження про операції з особами з країни-агресора. 

Але Постановою №67 передбачено внесення змін до пп. 8 та пп. 12 п. 4 Положення №369. Тому операції з виконання угод між резидентами та міжнародними компаніями зі списку 2000 найбільших публічних компаній, а також з повернення коштів іноземних інвесторів від продажу лістингових цінних паперів на фондових біржах, де бере участь особа з країни-агресора, як і раніше, підлягають обов'язковому всебічному аналізу та перевірки.

Нагадаємо, що Постановою ВРУ  від 27.01.2015 р. №129-VIII  Україна визнала Російську Федерацію, як державу-агресора. Тобто ці зміни стосується операцій з особами-громадянами Російської Федерації. 

Постанова №67 набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування. Постанова №67 офіційно опублікована, сьогодні, 25 липня 2017 року. Тому нові правила почнуть діяти вже з 26 липня 2017 року.

Автор: Русанова Ганна

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»