• Посилання скопійовано

Хто має право на скорочення робочого дня напередодні святкового? Консультує Держпраці

Напередодні травневих свят Держпраці у Полтавській області вирішили нагадати, в яких випадках дозволяється скорочення робочого дня напередодні святкового

Хто має право на скорочення робочого дня напередодні святкового? Консультує Держпраці

Держпраці у Полтавській області нагадує, що за статтею 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Відповідно до ст. 56 КЗпП неповний робочий час (неповний робочий день або неповний робочий тиждень) може встановлюватись за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом або з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП). Оплата в такому разі провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. На умовах неповного робочого часу працюють також і працівники сумісники.

Тому, норма ст. 53 КЗпП поширюється на працівників, які працюють за п’ятиденним чи шестиденним робочим тижнем з установленою законодавством нормою робочого часу.

Для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується. Тобто тривалість їхньої роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на одну годину і має дорівнювати тривалості, обумовленій в угоді між працівником та роботодавцем чи встановленій роботодавцем.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Полтавській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»