• Посилання скопійовано

Нова форма авансового звіту та порядок його заповнення діють з 13 липня!

Хоча змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні почали діяти ще з 1 квітня, форму авансового звіту Мінфін оновив тільки тепер. Зокрема, удосконалено форму Звіту для його складання в е-формі

Нова форма авансового звіту та порядок його заповнення діють з 13 липня!

Мінфін Наказом від 09.05.2023 №239 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 22 червня 2023 р. за №1037/40093) затвердив зміни до свого Наказу від 28.09.2015 №841 "Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання". З текстом Наказу можна ознайомитися тут

Наказом №239 затверджено:

  • форми Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт - замість форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт;
  • Порядок складання Звіту про використання коштів/електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт - замість Порядку складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт.

 
Коли застосовувати нову форму?
Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Таке опублікування відбулося 13.07.2023 р. в "Офіційному віснику України" №61.  Тож з 13 липня вже  потрібно діяти за новими правилами та використовувати тільки нову форму звіту.

Аналіз наказу наведемо в окремій аналітиці. А далі коротко розповімо про зміни.


Чому змінили Порядок складання авансового звіту?
Нагадаємо, що з 1 квітня 2023 року набрав чинності Закон № 2888, який виклав у новій редакції пункт 170.9 ПКУ, що визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Згідно з оновленим пп. 170.9.4 ПКУ, авансовий звіт подаватимуть у разі:

а) наявності оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до підпункту 170.9.1 ПКУ, з метою розрахунку суми ПДФО (а отже, і ВЗ);

б) використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

Тобто, наприклад, якщо ваш працівник повернувся з відрядження, надав усі документальні докази перебування у відрядженні та понесених витрат (за наявності) і повернув увесь невикористаний залишок коштів, оподатковуваного доходу за таким відрядженням у нього немає. І подавати авансовий звіт він не зобов’язаний. Звісно, якщо він не використовував на ці витрати (крім добових) готівку.

Але працівник може подати авансовий звіт після кожного відрядження, і роботодавець може від нього його вимагати.


 
Що змінилося у формі авансового звіту?
Наказом № 239  удосконалюється чинна форма Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»