• Посилання скопійовано

Держгірпромнагляд розглянув особливості перевірки знань працівників з питань охорони праці

Лист Держгірпромнагляду від 03.07.2012 р.

Держгірпромнагляд під час розгляду питання щодо організації позачергової перевірки знань посадових осіб та спеціалістів з питань охорони праці підприємств зазначив таке.
Позачергове навчання та перевірка знань посадових осіб, а також спеціалістів з охорони праці проводяться, зокрема, при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, яка потребує додаткових знань з питань охорони праці.
Посадові особи, зокрема спеціалісти з охорони праці підприємств, де стався нещасний випадок (професійне отруєння), груповий або зі смертельним результатом, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці у відповідному порядку, якщо комісією з розслідування встановлено факт порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці.
Позачергове навчання з метою ознайомлення з новими нормативно-правовими актами з охорони праці може проводитися у формі семінарів.
Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві для працівників організовується навчання: лекції, семінари та консультації.
Навчання з питань охорони праці може проводитися як традиційними методами, так і з використанням сучасних видів навчання — модульного, дистанційного, а також з використанням технічних засобів навчання: аудіовізуальних, комп'ютерних повчальних та контролюючих систем, комп'ютерних тренажерів.
Організацію навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, у т.ч. під час професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації на підприємстві, здійснюють працівники служби кадрів або інші фахівці, яким працедавцем доручена організація цієї роботи.
Необхідність організації лекцій, семінарів та консультацій перед перевіркою знань з питань охорони праці, залежно від функціональних обов'язків працівників та обсягу роботи, що її вони виконують, визначається у кожному конкретному випадку.
Перелік запитань для перевірки знань з питань охорони праці працівників, з урахуванням специфіки виробництва, складається членами комісії підприємства з перевірки знань та затверджується працедавцем.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»