• Посилання скопійовано

Норми тривалості робочого часу на 2019 рік – рекомендації від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 08.08.2018 р. №78/0/206-18 надало рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік та приклад такого розрахунку

Норми тривалості робочого часу на 2019 рік – рекомендації від Мінсоцполітики

Нагадаємо, що раніше Мінсоцполітики у листі від 19.10.2017 р. №224/0/103-17/214 повідомляло, що законодавством не передбачено єдиної норми тривалості робочого часу. Така норма  може бути різною залежно від багатьох чинників, і її повинні розраховувати роботодавці самостійно (що й довелося робити у 2018 році). Про це тут.

Такої ж позиції дотримувалася і Держпраці, про що ми писали тут.

Проте цього року Мінсоцполітики вирішило бути не таким категоричним і видало лист від 08.08.2018 р. №78/0/206-18 з рекомендаціями щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік.

"Урядовий кур'єр" опублікував додаток із цього листа.  В ньому наведено приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день впродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів

 

За зазначених умов залежно від тривалості робочого тижня норма робочого часу на 2019 рік становитиме:

♦ при 40-годинному робочому тижні — 1993 години;

♦ при 39-годинному робочому тижні — 1950 годин;

♦ при 38,5-годинному робочому тижні — 1925 годин;

♦ при 36-годинному робочому тижні — 1800 годин;

♦ при 33-годинному робочому тижні — 1650 годин;

♦ при 30-годинному робочому тижні — 1500 годин;

♦ при 25-годинному робочому тижні — 1250 годин;

♦ при 24-годинному робочому тижні — 1200 годин;

♦ при 20-годинному робочому тижні — 1000 годин;

♦ при 18-годинному робочому тижні — 900 годин.

Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП, у випадку, коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2019 році:

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • вихідний день у неділю 28 квітня має бути перенесений на понеділок 29 квітня,
  • вихідний день у неділю 16 червня має бути перенесений на понеділок 17 червня,
  • вихідний день у суботу 24 серпня — на понеділок 26 серпня.

Як правило, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також раціонального використання робочого часу, розпорядженнями КМУ рекомендується переносити робочі дні для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями у суботу та неділю.

У зв’язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Тому всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесенням робочих днів графіком роботи підприємства, установи, організації.

При цьому слід мати на увазі, що у разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню, на інший вихідний день, для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи у цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено статтею 53 КЗпП.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Урядовий кур'єр

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»