• Посилання скопійовано

Трудових мігрантів хочуть взяти під контроль: законопроект

У Раді зареєстровано законопроект №10153, яким пропонується посилити державну підтримку українців за кордоном

Трудових мігрантів хочуть взяти під контроль: законопроект

14 березня 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10153 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення державної підтримки українців за кордоном».

Текст проекту можна завантажити тут>>

 

Чому необхідні зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, протягом 2014-2018 рр. виїзд громадян України за кордон з метою працевлаштування набув масового характеру. У зв'язку з чим, останнім часом міграційна ситуація в Україні характеризується стабільною чисельною перевагою еміграції над імміграцією та різким зростанням масштабів зовнішньої трудової міграції. 

Таким чином, метою проекту Закону є:

  • створення умов та вироблення механізмів правового регулювання зовнішньої трудової міграції з метою сприяння легальній трудовій міграції громадян України,
  • забезпечення належного рівня соціального забезпечення та державної підтримки громадян, які виїзжають на роботу за кордон, та членів їхніх сімей, які залишаються в Україні,
  • створення рівних можливостей працевлаштування для всіх громадян України,
  • сприяння реінтеграції українських трудових мігрантів.

 

Що пропонується?

1. Створити окремий центральний орган виконавчої влади для реалізації державної політики у сфері зовнішньої трудової міграції за трьома напрямками: соціальне забезпечення, державне регулювання процесу працевлаштування за кордоном та міжнародне співробітництво з метою задоволення освітніх, національно-культурних та духовних потреб трудових мігрантів в країні перебування, в тому числі співраця з закордонними українцями. 

2. Утворити Фонд добробуту українських мігрантів – загальнодержавний спеціалізований фонд, фінансування якого здійснюватиметься за рахунок членських внесків при працевлаштуванні на роботу за кордоном. 

3. Передбачити надання соціальних послуг та виплату матеріального забезпечення трудовим мігрантам та членам їхніх сімей, у тому числі:

  • покриття витрат на транспортування в Україну хворих, а також тіл померлих;
  • виплата компенсацій при втраті роботи;
  • надання одноразової матеріальної допомоги мігрантам та членам їхніх сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах через хворобу або з інших причин;
  • фінансування та організація повернення мігрантів та їхніх родин на Батьківщину за форс-мажорних ситуацій (стихійне лихо, військовий конфлікт тощо;
  • надання кредитів на отримання освіти;
  • кредитування мігрантів та членів їхніх сімей для вирішення житлового питання;
  • надання кредитів для започаткування чи розвитку власного бізнесу тощо.

4. Створити Єдину інформаційно-аналітичну систему центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зовнішньої трудової міграції, та запровадити Картку трудового мігранта. Картка трудового мігранта є документом, який засвідчує легальний статус українських трудових мігрантів та надає право на отримання соціальних послуг за рахунок Фонду добробуту українських мігрантів.

5. З метою здійснення належного правового регулювання та посилення контролю за діяльністю суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, пропонується центральному органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері зовнішньої трудової міграції, передати повноваження з ліцензування такої діяльності та контролю за дотриманням суб'єктами господарювання відповідних ліцензійних умов. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»