• Посилання скопійовано

Чи може роботодавець змусити працівника пройти обов'язковий медогляд?

При ухиленні від проходження обов'язкового медичного огляду працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності та відсторонити від роботи

Чи може роботодавець змусити працівника пройти обов'язковий медогляд?

Держпраці у Черкаській області нагадує, що відповідно до ст. 159 КЗпП працівник зобов'язаний проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди.

Згідно зі ст. 169 КЗпП, обов’язкові попередні (при прийнятті на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджений Наказом МОЗ №246.

Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою:

  • визначення стану здоров'я працівника і реєстрації вихідних об'єктивних показників здоров'я та можливості виконання без погіршення стану здоров'я професійних обов'язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Відповідно до ст. 46 КЗпП та розділу ІІІ Порядку, роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медичного огляд, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати».

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»