• Посилання скопійовано

Перенесення робочих днів через свята можуть скасувати: законопроєкт

Законопроєктом №4597 пропонується виключити з КЗпП норми про затвердження КМУ рекомендацій щодо перенесення робочих днів через свята та правила застосування цих рекомендацій підприємствами

 Перенесення робочих днів через свята можуть скасувати: законопроєкт

У ВРУ 15 січня було зареєстровано законопроєкт №4597 щодо узгодження вітчизняного законодавства зі законодавством країн - членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів.   Його авторами є група народних депутатів партії «Слуги народу» разом з Г. Третьяковою, головою комітету ВРУ з соцполітики.

 

Що пропонується?

Метою законопроєкту є узгодження законодавства України зі законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів з метою більш ефективної співпраці між країнами та збільшення економічного потенціалу України.

Зокрема, зі ст. 67 КЗпП має бути виключено норми про затвердження КМУ рекомендацій щодо перенесення робочих днів через свята та правила застосування цих рекомендацій підприємствами.

 

Чому виникла необхідність скасування норми щодо перенесення робочих днів?

У пояснювальній записці до законопроєкту наголошується, що  надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і загалом формує негативну репутацію бізнеспотенціалу України у світі.

Також в ній вказано, що перенесення робочих днів є типовою радянською традицією, яка до сьогодні зберігається в деяких пострадянських країнах, зокрема, в Росії.

Автори законопроєкту вважають, що перенесення робочих днів призводить до 6-денного робочого тижня, подекуди - двічі на місяць, що є порушенням законодавчих вимог до мінімального часу відпочинку працівника, який не може бути зменшеним.

І навпаки перенесення робочих днів подекуди призводить до 4-х неробочих днів поспіль, що знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, що є наступним за довгими вихідними.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»