• Посилання скопійовано

Збільшення аліментів і держдопомога на дітей, за яких не сплачують аліменти: Рада прийняла закон

Мінімальний сукупний розмір аліментів на дитину збільшиться із 30% до 50% відповідного розміру прожиткового мінімуму (в залежності від віку дитини). Зараз це підвищення до 1050 грн (для дітей до 6 років) та 1309 грн (6-18 років). А якщо батьки ухиляються від сплати аліментів, в цьому мінімальному розмірі надаватиметься державна допомога на дитину

Збільшення аліментів і держдопомога на дітей, за яких не сплачують аліменти: Рада прийняла закон
ВРУ прийняла Закон "Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів)" (законопроект № 3881).
Законом удосконалено законодавчі положення та усунуто дискримінаційні розбіжності, які виникли в статтях 181 та 272 Сімейного кодексу. Як передбачено його текстом, закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 1 розділу І цього Закону, який набирає чинності заднім числом - з 1 січня 2022 року. 
Отже, вже з 1 січня 2022 року, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначатиметься  тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України.
Щодо решти змін, то Законом частину другу статті 272 Сімейного кодексу викладено в редакції, згідно з якою: "Якщо позов пред'явлений не до всіх зобов'язаних осіб, а лише до деяких з них, розмір аліментів визначається з урахуванням обов'язку всіх зобов'язаних осіб надавати утримання. При цьому сукупний розмір аліментів, що підлягає стягненню на одну дитину, має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини і не може бути менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку".

***

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»