• Посилання скопійовано

Працівниця виїхала з дитиною закордон, але заяви не написала: які дії роботодавця?

Якщо працівниця залишила робоче місце та виїхала з місця проживання у зв’язку із бойовими діями – відсутні підстави для її звільнення з роботи за прогул

Працівниця виїхала з дитиною закордон, але заяви не написала: які дії роботодавця?

Чи можна звільняти за власним бажанням працівника чоловіка, і окремо жінку під час воєнного стану? Що робити з жінкою, яка виїхала з дитиною за кордон і заяви не написала, просто повідомила, що вже за кордоном? Відповідають посадові особи Держпраці уХарківській області.

Заборона на звільнення працівників з роботи за власним бажанням наразі відсутня.

Якщо працівник залишив робоче місце та виїхав з місця проживання у зв’язку із бойовими діями – відсутні підстави для звільнення працівника з роботи за прогул, але і зберігати за таким працівником середній заробіток немає підстав.

 

Від редакції: фахівці Держпраці мають на увазі те, що коли працівник переїхав до іншої місцевості або навіть за кордон, рятуючись від війни, і не повідомив про це роботодавця заздалегідь, це, звісно, означає неявку на роботу. За виключенням ситуації, коли працівник працює дистанційно і може виконувати свої обов’язки і в іншій місцевості.

Роботодавець (якщо він сам не переїхав і продовжує роботу) в праві зафіксувати неявку на роботу (наприклад, актом) і вимагати від працівника пояснень відсутності на робочому місці. Принаймні для того, щоб знати, що відображати в табелі обліку робочого часу щодо цього працівника!

Але, як бачимо, такий переїзд фахівці Держпраці вважають поважною причиною для відсутності на роботі. І кажуть, що звільняти такого працівника за прогул немає підстав.

А от за власним бажанням такого працівника звільнити можна - війна цьому не завадить. Проте для цього працівнику треба надати заяву про звільнення роботодавцю. Наразі це складно зробити, якщо працівник поїхав. Тому від себе радимо (якщо працівник не встиг подати заяву в оригіналі перед від’їздом), отримати від нього хоча б фото такої заяви на електронну пошту.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Харківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»