• Посилання скопійовано

Чи можна залучати до роботи у нічний час працівниць під час війни?

У період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди, зокрема, вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року

Чи можна залучати до роботи у нічний час працівниць під час війни?

Держпраці нагадує, що трудовим законодавством чітко визначено поняття «робота в нічний час». Згідно з приписами статті 54 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) нічним вважається час виконання службових обов’язків з 10 години вечора до 6 години ранку.

При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу .

Відповідно до статті 55 КЗпП України забороняється залучення до роботи в нічний час:

  1. вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (стаття 176 КЗпП України);
  2. осіб, молодших вісімнадцяти років (стаття 192 КЗпП України);
  3. інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей економіки України, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України (стаття 175 КЗпП України).

У зв’язку із початком військової агресії російської федерації Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) визначено особливості трудових відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону №2136 під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, які встановлені Законом №2136.

Частиною третьою статті 1 Закону №2136 передбачено, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Згідно з нормами статтей 8 та 9 Закону №2136 у період дії воєнного стану:

  • не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди, зокрема,  вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року;
  • дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які мають дитину віком до одного року) за їхньою згодою на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
  • працівники, які мають дітей (крім випадків, визначених статтею 8 цього Закону), у період дії воєнного стану можуть залучатися за їхньою згодою до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлятися у відрядження.

Держпраці нагадує, що для оперативного отримання відповідей на найпоширеніші питання з трудового законодавства та безпеки праці діє інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану (pratsia.in.ua).

***

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»