• Посилання скопійовано

Колабораціонізм стане підставою для звільнення: ВРУ рекомендують підтримати зміни до КЗпП

Комітет з соцполітики рекомендує ВРУ прийняти законопроєкт №7731 про звільнення працівників, які працюють на об'єктах держвласності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки або об’єктах критичної інфраструктури, у разі підтримки країни-агресора

Колабораціонізм стане підставою для звільнення: ВРУ рекомендують підтримати зміни до КЗпП

Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув проект Закону України про внесення змін до ст. 41 КЗпП щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (від 05.09.2022 р. №7731), розроблений з метою врегулювання на законодавчому рівні трудових відносин для захисту національних інтересів України в умовах збройної агресії проти України.

Положеннями акту передбачено можливість звільнення роботодавцем працівників об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктів критичної інфраструктури у разі підтримки ними ідеології держави-агресора.

Запропонована законопроектом норма особливо важлива зараз, коли в умовах широкомасштабного воєнного вторгнення на територію нашої держави росія захоплює ЧАЕС та ЗАЕС та намагається здійснювати ядерний та політичний шантаж, перешкоджаючи їх стабільній та безпечній роботі. «Відповідно до чинного законодавства людина, в діях якої можна угледіти колабораціонізм, але цей колабораціонізм не доведений ще у встановленому законом порядку, може і далі працювати на підприємстві до доведення вини судом.

«Під час війни це може призвести до вкрай небезпечних наслідків, – зазначила у своєму виступі Голова Комітету Галина Третьякова. – До нас зверталися українські підприємства критичної інфраструктури з проханням підготувати відповідний законопроект. Зокрема, дуже просили його розробити представники ЗАЕС, на якій вже є випадок, коли працівник, що виявився колаборантом, працює на російську владу, був поновлений на роботі за рішеннями суду».

Реалізація законопроекту унеможливить вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку України та не допустить їх до роботи на об’єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України, та/або об’єктах критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції.

За наслідками попереднього розгляду законопроекту №7731 (доопрацьований), Комітет вирішив рекомендувати ВРУ включити законопроект до порядку денного сесії парламенту та прийняти його за основу з використанням статті 116 Регламенту ВРУ, з можливістю внесення змін до інших статей КЗпП, які б повністю поділяли мету законопроекту, визначеної в пояснювальній записці до нього.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»